Skötsel och råd

Hundvalpar, och lite regler och råd.



Du får inte skilja hundvalpar från modern annat än tillfälligt så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad och över huvud taget inte förrän de är åtta veckor. Valparna får heller inte lämna uppfödaren innan de är åtta veckor om inte det finns särskilda skäl.


När du får hem din valp.

Stäng av telefon, TV och dator och avböj vännernas välkomstkommitté. Den här tiden är din och valpens.

Försök se till så att hela familjen kan vara med eller i vart fall kan vara hemma under valpens första dagar i sitt nya hem. Det är viktigt att valpen får möjlighet att lära känna hela sin nya familj. Och låt barnens kompisar få vänta....


Ge valpen lugn och ro när den kommer hem. Det är bra om valpen slipper besök åtminstone den första veckan så att den får lite tid på sig att lära sig vilka som tillhör den nya familjen. Likaså bör du inte släpa med dig denna lilla valp på en massa olika äventyr innan den är helt hemmastadd och känner igen sin familj.


Låt valpen utforska det nya hemmet i sin egen takt. Valpen är säkert en aning omskakad efter resan och undrar förmodligen var hans gamla familj tagit vägen. Nu är den ju helt ensam i en främmande värld. Vissa valpar tar det hela helt obekymrat, andra blir lite osäkra ett tag, men det går över.


Det är helt okej att ta en vecka med fullt fokus på valpen. Men ganska snart knackar verkligheten på och ni måste ut. Ju förr valpen vänjer sig vid miljön utanför ert hem, desto bättre. Men börja alltid i lugn takt.


 

En hundvalp under fyra månader ska inte vara ensam mer än korta stunder. Läs mer under länkarna till vänster....

Fredrik Steen:

I mitt tycke Sveriges bästa hundcoach. På hans sida finns massor av bra kurser mm.

Relaterade länkar för dig som vill veta mer....

Lär känna din valp

Valpsäkra ditt hem

Köpa hund - tips & råd

Lite om skötsel av din kromfohrlander:


Hundar är flockdjur. De mår inte bra om de är ensamma utan behöver träffa både människor och andra djur. Det är särskilt viktigt att de får träffa människor flera timmar om dagen och att de aktiveras. Det är inte bra för hunden att vara ensam under en hel dag och inte bli rastad eller på annat sätt aktiverad förrän fram mot kvällen.

Hur länge får du lämna din hund ensam?

En tränad vuxen hund brukar klara av att vara ensam totalt 5 timmar per dag. En åttaveckors valp kan däremot oftast inte vara ensam alls utan måste tränas.


En hund som får leka och busa tillsammans med andra hundar blir en glad kompis. Försök att undvika att bara koppelmotionera din hund. Hunden behöver precis som oss människor motion/kondition för att hålla sig frisk. Regeln är att hundar behöver rastas åtminstone var sjätte timme.  Vi på Nalgards kennel anser att hundar behöver leka fritt ett par gånger om dagen, med andra hundar och om det inte går att lösa med husse och en boll eller en fresbee , eller varför inte den bästa av två världar med både hundkompisar och husse/matte.Låt hunden ha en chans att sträcka ut. Men tänk på hundens ålder, för unga och gamla hundar måste du anpassa aktiviteten så hunden inte far illa. Och det är otroligt viktigt att du som hundägare respekterar lagar. Mellan  1mars och 20 augusti ska du hålla din hund under sådan tillsyn att den hindras springa lös där det kan finnas vilt. Under resten av året skall du givetvis hålla uppsyn så din hund inte stör vilt i naturen.

Lite regler om hundhållning

Vad säger lagen om hundhållning?


Miljöbalken
Miljöbalken gäller för allt som kan påverka hälsan och miljön negativt. I miljöbalkens
förordning 1998:899 om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd står det bl.a. att ”husdjur och
andra djur som hålls i fångenskap ska förvaras och skötas så att olägenhet för människors
hälsa inte uppkommer”.

Det innebär exempelvis att:


grannar inte ska störas av ihållande hundskall, Med ihållande menas utan uppehåll i flera timmar i rad.


• hunden inte förorenar på lekplatser, gångbanor eller planterade gräsmattor och dylikt.



Miljöbalken gäller för alla. Miljöbalken innehåller allmänna hänsynsregler som gäller både
för enskilda människor och för de som utövar någon form av verksamhet, t.ex. kennel. Här
kan du se några av de allmänna hänsynsreglerna:

Kloka råd för dig som funderar på att köpa valp.

Se  Svenska Kennel klubbens råd genom att klicka på bilden nedan.