Hundvalpar, och lite regler och råd.
Du får inte skilja hundvalpar från modern annat än tillfälligt så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad och över huvud taget inte förrän de är åtta veckor. Valparna får heller inte lämna uppfödaren innan de är åtta veckor om inte det finns särskilda skäl.
När du får hem din valp.
Stäng av telefon, TV och dator och avböj vännernas välkomstkommitté. Den här tiden är din och valpens.
Försök se till så att hela familjen kan vara med eller i vart fall kan vara hemma under valpens första dagar i sitt nya hem. Det är viktigt att valpen får möjlighet att lära känna hela sin nya familj. Och låt barnens kompisar få vänta....
Ge valpen lugn och ro när den kommer hem. Det är bra om valpen slipper besök åtminstone den första veckan så att den får lite tid på sig att lära sig vilka som tillhör den nya familjen. Likaså bör du inte släpa med dig denna lilla valp på en massa olika äventyr innan den är helt hemmastadd och känner igen sin familj.
Låt valpen utforska det nya hemmet i sin egen takt. Valpen är säkert en aning omskakad efter resan och undrar förmodligen var hans gamla familj tagit vägen. Nu är den ju helt ensam i en främmande värld. Vissa valpar tar det hela helt obekymrat, andra blir lite osäkra ett tag, men det går över.
Det är helt okej att ta en vecka med fullt fokus på valpen. Men ganska snart knackar verkligheten på och ni måste ut. Ju förr valpen vänjer sig vid miljön utanför ert hem, desto bättre. Men börja alltid i lugn takt.
En hundvalp under fyra månader ska inte vara ensam mer än korta stunder. Läs mer under länkarna till vänster....
Relaterade länkar för dig som vill veta mer....
Lite om skötsel av din kromfohrlander:
Hundar är flockdjur. De mår inte bra om de är ensamma utan behöver träffa både människor och andra djur. Det är särskilt viktigt att de får träffa människor flera timmar om dagen och att de aktiveras. Det är inte bra för hunden att vara ensam under en hel dag och inte bli rastad eller på annat sätt aktiverad förrän fram mot kvällen.
Hur länge får du lämna din hund ensam?
En tränad vuxen hund brukar klara av att vara ensam totalt 5 timmar per dag. En åttaveckors valp kan däremot oftast inte vara ensam alls utan måste tränas.
En hund som får leka och busa tillsammans med andra hundar blir en glad kompis. Försök att undvika att bara koppelmotionera din hund. Hunden behöver precis som oss människor motion/kondition för att hålla sig frisk. Regeln är att hundar behöver rastas åtminstone var sjätte timme. Vi på Nalgards kennel anser att hundar behöver leka fritt ett par gånger om dagen, med andra hundar och om det inte går att lösa med husse och en boll eller en fresbee , eller varför inte den bästa av två världar med både hundkompisar och husse/matte.Låt hunden ha en chans att sträcka ut. Men tänk på hundens ålder, för unga och gamla hundar måste du anpassa aktiviteten så hunden inte far illa. Och det är otroligt viktigt att du som hundägare respekterar lagar. Mellan 1mars och 20 augusti ska du hålla din hund under sådan tillsyn att den hindras springa lös där det kan finnas vilt. Under resten av året skall du givetvis hålla uppsyn så din hund inte stör vilt i naturen.
Lite regler om hundhållning
Vad säger lagen om hundhållning?
Miljöbalken
Miljöbalken gäller för allt som kan påverka hälsan och miljön negativt. I miljöbalkens
förordning 1998:899 om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd står det bl.a. att ”husdjur och
andra djur som hålls i fångenskap ska förvaras och skötas så att olägenhet för människors
hälsa inte uppkommer”.
Det innebär exempelvis att:
• grannar inte ska störas av ihållande hundskall, Med ihållande menas utan uppehåll i flera timmar i rad.
• hunden inte förorenar på lekplatser, gångbanor eller planterade gräsmattor och dylikt.
Miljöbalken gäller för alla. Miljöbalken innehåller allmänna hänsynsregler som gäller både
för enskilda människor och för de som utövar någon form av verksamhet, t.ex. kennel. Här
kan du se några av de allmänna hänsynsreglerna:
Kloka råd för dig som funderar på att köpa valp.
Se Svenska Kennel klubbens råd genom att klicka på bilden nedan.
Valpskola på AgriaHar du blivit med valp? Grattis! I tolv avsnitt tar vi upp allt ifrån rumsrenhetsträning till hur du tränar inkallning och kontakt med valpen. Här får du veta allt om hur du på bästa vis tar hand om din valp det första året. Testa Agrias digitala valpkurs redan nu!
1. Den första tiden
Nu när du äntligen efter lång väntan har fått hem din lilla valp så börjar allvaret. Oavsett hur mycket du längtat efter denna lilla valp, oavsett vilka bilder du målat upp framför dig, så har du nu en hel del arbete framför dig.
2. Rumsrenhet
Nästan alla hundar i Sverige med en normal omvårdnad blir rumsrena ganska fort. Men man ska komma ihåg att det ibland kan ta upp till åtta, tio månader för vissa hundar innan rumsrenheten är helt befäst. Rumsrenhet är något du måste träna. Ju duktigare och mer energisk du är i denna träning desto fortare och bättre går det.
Vid rumsrenhetsträning, tänk på att:
3. Försäkring till valpen
Varför det är viktigt att ha en försäkring till valpen. Läs eller se mer om valpförsäkring i valpskolan här.
Var tredje valp besöker veterinären det första året
Många valpar besöker veterinären redan under sitt första år. De vanligaste orsakerna till veterinärbesöken är kräkningar, diarré, hälta och öroninflammationer.
Läs mer: Var tredje valp besöker veterinär första året
Ju tidigare du försäkrar valpen desto bättre
Att ha en försäkring för valpen redan när du hämtar hem den ger en stor trygghet. Och visste du att om du försäkrar din valp innan fyra månaders ålder får du dessutom en valprabatt hos oss på Agria.
Välj försäkring med riktigt bra skydd
Förutom att försäkra din valp på en gång är det viktigt att välja en trygg försäkring med ett bra skydd. Med Agrias Hundrasförsäkring får du en försäkring anpassad efter just din valps ras.
4. Valpar som bits
När en valp börjar känna sig hemma i sin nya bostad börjar den hitta på bus. Det är fullkomligt naturligt och är egentligen inte bus, utan valpens sätt att utveckla sig och att utforska sin omgivning.
När en valp börjar känna sig hemma i sin nya bostad börjar den också att hitta på "bus". Det är fullkomligt naturligt och är egentligen inte bus. Det är valpens sätt att utveckla sig och att utforska sin omgivning. Att en valp hittar på bus är mer ett friskhetstecken än något annat.
Valpen utforskar med mun och tänder
Detta utforskande för valpen handlar mycket om att använda käkar och tänder.Det kan innebära att dyra skor gnags sönder, att hushållspappersrullen dras ut i hela bostaden, att köksluckorna eller stolsbenen gnags sönder, att kläder som valpen kommer åt blir kampleksaker, att barnens leksaker blir hundens leksaker och mycket annat.
Valp som biter i ben och händer
Dessutom är det inte alls ovanligt att familjens ben och händer blir föremål som valpen gärna vill bita i. Att valpen faktiskt biter i personer är något som oroar många hundägare.Många undrar om detta är sunt av en valp att göra, samt om detta innebär att valpen med tiden kommer att bli en hund som biter människor? Svaret på dessa två vanliga frågor blir – ja och nej!
Normalt att din valp bits
Det är sunt och naturligt att en valp nafsar och bits. Din valp kommer inte att bita människor som vuxen hund. Att den bits på detta sätt kommer till och med att med största sannolikhet försvinna helt utav sig självt när valpen bytt sina tänder, utan att du egentligen måste göra något. Valpar kommer att sluta med tiden.
Om din valp biter sönder saker, så kan det vara något du ska ta tag i så fort som möjligt. Att bita på saker är nämligen även något den vuxna hunden kan fortsätta med om man har otur. Till att börja med är det bra att iordningställa hemmet innan man tar hem en valp. Under en period så får man leva med att ha alla skor undanplockade så att valpen inte kommer åt dem. Man får vara noga med att det inte ligga saker överallt som är lättåtkomligt för valpen. Bara det att man begränsar valpens möjlighet till att gnaga och bita på saker hjälper till väsentligt.
När sedan valpen biter på ett stolsben eller på något annat, kan man tala om för valpen att detta inte är okej. På så vis går det att lära valpen vad som gäller. Det är ganska enkelt men det krävs att man påminner valpen ett par gånger.
Ge valpen något som är tillåtet att bita på
Om valpen ligger och biter på ett stolsben kan du gå fram till valpen och säga "nej" med lugn röst. Valpen kommer då att sluta med det den gör, vilket du berömmer och ger den ett alternativ att bita i. Detta alternativ ska vara en leksak som valpen får lov att bita i, kanske en kampleksak eller något annat roligt. Det är viktigt att du ger valpen ett alternativ, dels så lär sig valpen fortare, dels så behöver valpen gnaga på något på grund av kli i tänderna samt av behov att stimuleras. Snart har valpen lärt sig vad som är okej att bita i eller inte.
Att valpen biter på människor växer som sagt bort med tiden, men det kan trots allt vara jobbigt och göra riktigt ont. När det gäller att lösa detta problem så handlar det bara om att avleda, ge valpen något annat att göra. För att lösa detta är det bara din fantasi som sätter gränser. Det kan handla om att ge hunden en leksak istället eller att slänga ett par godisar på golvet som hunden riktar sin uppmärksamhet på.
5. Ensamhetsträning
Ensamhetsträning med valp. Få tips och råd om ensamhetsträning med valpen. Läs och titta hur du kan börja träna valpen att vara ensam.
6. Kontaktövningar
Kontaktövningar är kanske det som är absolut viktigast att tänka på när man har en liten valp. Det är så otroligt viktigt med en fin och bra kontakt med sin hund och ju tidigare man börjar med detta, desto lättare är det.
7. Inkallning
Att ha hunden lös ger en härlig frihet. För att kunna ha en hund lös så måste man ha kontroll på hunden och om det behövs så måste man kunna ropa in sin hund. Det är det som kallas inkallning.
8. Gå i koppel
Hundar som drar i koppel är ett vanligt problem. Så här lär du din hund att gå fint i koppel.
9. Kloklippning
Få koll på kloklippning på valpen, i valpskolan får du tips och råd hur du lär valpen att vänja sig vid att få klorna klippta.
10. Aktivering
Det är oerhört viktigt att aktivera sin hund. Det gäller oavsett hundens ålder och är kanske det viktigaste man ska tänka på som hundägare. En hund kräver aktivering för att må bra.
Kennel Nalgards
Familjekennel belägestraxt utanför Borås, mellan Borås och Landvetter,
Vi bedriver kenneln i en familje miljö vilket betyder att våra hundar lever och sover hos oss. Vi är väldigt måna om att våra valpar kommer till rätt hem och vi följer strikt SKK´s regler för parning, uppfödning och försäljning. Se gärna SKK´s länk ovan genom att trycka på SKK märket självklart. Eller gå
in på: https://www.skk.se/sjalvklart
Kontaktuppgifter
Kennel Nalgards
Lena o Anders Vidlund
Arås Råddehult 6, 504 94 Borås
Mobil till Lena +46 706975709
Mobil till Anders +46 707681267
info@kromfohrlander.nu
www.kromfohrlander.nu