Rasen Kromfohrländer

Kromfohrländer.

Strävhårig Kromfohrländer  (hane)                                                                            Slätthårig Kromfohrländer  (tik)                                                 Strävhårig Kromfohrländer    (tik)

Rasens historia


Historik

Rasen skapades i området Krom Fohr i Siegenområdet, Westfahlen i Tyskland efter 2:a världskriget. Den uppkom genom en slumpartad parning mellan en foxterrier och en fransk jakthund av griffontyp. Rasen användes främst som sällskapshund och vakthund. Då den hade ett trevligt temperament fortsattes aveln. Med tiden blev hundarna mer och mer homogena och 1955 erkändes den som ras. I Sverige registrerades de första hundarna 1985.


Användningsområde

I dag används rasen främst som sällskapshund. Den är även utmärkt till agility.


Hälsa

Rasen har inga kända specifika hälsoproblem.


Egenskaper / Mentalitet

Den är en öppen, följsam, livlig hund som passar som sällskapshund även för den aktive. Rasen är mycket trofast och familjekär men kan vara något reserverad mot främlingar.


Storlek och utseende

Mankhöjd ska vara 38–46 cm och vikt för hanar 11–16 kg och tikar 9–14 kg. Rasen förekommer både som slät- och strävhårig. Den är förhållandevis stram. Färgen är vit med ljust rödbruna, till mycket mörkt rödbruna partier, som förekommer som olika stora fläckar eller som sadel. Vit bläs är obligatorisk. Öronen bärs hängande.


Pälsvård

Ingen omfattande pälsvård behövs utan regelbunden genomkamning av de strävhåriga och avtorkning av de släthåriga är vad som krävs. Badas vid behov. Trimning förekommer men det är inte en trimras.


Övrigt

Rasen är fortfarande ovanlig, men har ökat i antal under senare år.


Vill du veta mer? klicka pån länken nedan. Eller ring oss så svarar vi :-)
Rasstandard

http://www.skk.se/Global/Dokument/Rasstandarder/standard-kromfohrlander-fci192.pdf?epslanguage=sv

Copyright @ All rights reserved

Kennel Nalgards

 

Familjekennel belägen på Västkusten.

Vi bedriver kenneln i en familje miljö vilket betyder att våra hundar lever och sover hos oss. Vi är väldigt måna om att våra valpar kommer till rätt hem och vi följer strikt SKK´s regler för parning, uppfödning och försäljning. Se gärna SKK´s länk ovan genom att trycka på SKK märket självklart. Eller gå

in på:  https://www.skk.se/sjalvklart

Kontaktuppgifter

 

Kennel Nalgards

Lena o Anders Vidlund

Röd 140, 474 94 Hälleviksstrand

Mobil till Lena  +46 706975709 

Mobil till Anders +46 707681267

info@kromfohrlander.nu

www.kromfohrlander.nu