Om oss på Kennel Nalgard

Mitt i Bohuslän på ön Orust och i den lilla orten Hälleviksstrand/Röd har vi Lena och Anders Vidlund vår kennel NALGARD. Vi bedriver en mindre kennel i familje miljö. Med det menar vi att hundarna lever och sover med  oss, kanske inte då i sängen, men i vårt sovrum.  Vi  har tillsmmans mer än 40 års erfarenhet av att driva kennel. Vi följer strikt Svenska Kennel Klubbens regler för hundskötsel och avel. Läs mer här de regler för kennlar inom Svenska Kennel Klubbeb (skk)

Hälleviksstrand är vackert beläget på ön Orust i den bohuslänska skärgården. Här kan du njuta av salta bad, gästhamnens svärmande båtliv, goda fikastunder och bara känna in lugnet under en promenad bland sjöbodar, klippor och havsvikar.                                            Platsen där lugnet tar vid


Längst västerut på Orust, mitt emellan samhällena Ellös och Mollösund, ligger gemytliga Hälleviksstrand. Landsvägen hit ringlar förbi jordbrukslandskap, skog och fornlämningar. Det första som möter dig när du närmar dig orten är Hälleviksstrands praktfulla träkyrka, byggd i norsk stil och målad i Falu rödfärg. Nere i byn gör havet sig ständigt påmint med saltstänkta vindar och en spektakulär utsikt.


De tätt placerade trähusen och de röda sjöbodarna vittnar om samhällets historia som fiskeläge. Personfärjan till Käringön utgick länge härifrån och stressade bilister som skulle hinna med färjan parkerade vilt runt i samhället, men sedan färjetrafiken flyttat till Tuvesvik har Hälleviksstrand återtagit sitt lugn.Hälleviksstrand eller som man också säger ”Strana”, är ett samhälle på västra Orust som förmodligen numera mest är känt för att det är där man tar färjan till Käringön. Så har det inte alltid varit.

Vi är cirka 200 åretruntboende som bor där och arbetar både innanför och utanför kommungränsen. Sommartid är det nästan dubbelt så många, mycket beroende på vår fina skärgård och natur, men också för att Hälleviksstrands ursprungsbebyggelse är ganska oförstörd.

I Hälleviksstrand finns ett museum för den som vill se hur folket levde här på 1800-talet klicka på länken och läs om Morlanda Hembygdsförening.

Här finns också ett vackert kapell i norsk stil uppfört år 1904.


Önskar du ta ett dopp i det salta havet finns Hälleviksstrands bad , här finns badbryggor, trampolin och här anordnas simskola.  I Hälleviksstrand finns   förutom bad och gästhamn även tennisbana att hyra , några exemple på aktiviteter i övrigt är boule, vandringsleder, bastu, lekplatser, padel mm.                                        
                                                     Bad och kajakpaddling

Arkipelagen utanför Hälleviksstrand är med sina trånga vikar och grunda sund perfekt för kajakpaddling, och kajakuthyrare finns i närheten, exempelvis på Stockens camping. Att ljudlöst glida fram över vattenytan, och stillsamt närma sig sälarna och fåglarna, gör att du blir ett med naturen för en stund. Strax söder om centrum ligger badplatsen med hopptorn, trampolin och strand. I Hälleviksstrand kan du också spela tennis och boule.

                                                              Gammalt fiskeläge

Första gången Hälleviksstrand omnämns i skriftkällor är 1617 och under 1700-talets sillperiod blomstrade orten med sillsalteri som lockade bönder från Orusts inland. Vid sidan av storsjöfisket bedrevs också export av havre och fraktverksamhet. I slutet av 1800-talet, under badortsepoken som präglade hela kustremsan, byggdes varmbadhus och pensionat för välbeställda sommargäster. 1905 drabbades Hälleviksstrand av en omfattande brand som ödelade stora delar av samhället, men ortsbefolkningen återbyggde samhället och samtidigt startade Hälleviksstrands varv, konservfabrik och stenhuggeri. Ortens glansdagar syns fortfarande i tjusigt inglasade verandor, burspråk och snickarglädje

                                                             Boende i närheten

Det finns några riktiga pärlor i närheten om du skulle vilja häsla på och sova över natten. Klicka på bilden för att komma till deras hemsida.

                                                             Äta gott i närheten

Det finns några riktiga pärlor i närheten om du skulle vilja äta gott . Klicka på bilden för att komma till deras hemsida.

Erwings Junkfood restaurang

Hos Erwings kan du avnjuta en härlig måltid i sällskap med en obetalbar havsutsikt i en unik miljö. Under Juni, Juli och Augusti bjuder vi på rikligt med Fotboll, Livemusik, Dart och våra populära tisdags-QUIZar.


Erwings ligger i centrala Hälleviksstrand i hamnen.

Strana Hotel och Restaurang

Dine in by the sea. Nyfångat, noga utvalt och skickligt tillagat. I vår restaurang serverar vi det bästa från havet och Bohuslän.


Strana är placerat ca400 meter från Hälleviksstrands centrum.

                                              Orust-Havet, båten och miljön

Mitt i Bohuslän, mellan broarna Skåpesund och Nötesund, ligger västkustens största ö Orust som också är en kommun. I vår skärgård hittar du välkända platser som Mollösund, Käringön, Gullholmen, Hermanö, Flatö och Malö.

Det var lite om var vi finns och om våra hundar finns mycket på hemsidan så önskar du hälsa på oss så ring oss , Vi har rätt mycket besök men vi försöker alltid hitta en tid som passar.så kanske vi kan finna en tid .