Om oss på Kennel Nalgard

Mitt i Bohuslän på ön Orust och i den lilla orten Hälleviksstrand/Röd har vi Lena och Anders Vidlund vår kennel NALGARD. Vi bedriver en mindre kennel i familje miljö. Med det menar vi att hundarna lever och sover med  oss, kanske inte då i sängen, men i vårt sovrum.  Vi  har tillsmmans mer än 40 års erfarenhet av att driva kennel. Vi följer strikt Svenska Kennel Klubbens regler för hundskötsel och avel. Läs mer här de regler för kennlar inom Svenska Kennel Klubbeb (skk)

Hälleviksstrand är vackert beläget på ön Orust i den bohuslänska skärgården. Här kan du njuta av salta bad, gästhamnens svärmande båtliv, goda fikastunder och bara känna in lugnet under en promenad bland sjöbodar, klippor och havsvikar.                                            Platsen där lugnet tar vid


Längst västerut på Orust, mitt emellan samhällena Ellös och Mollösund, ligger gemytliga Hälleviksstrand. Landsvägen hit ringlar förbi jordbrukslandskap, skog och fornlämningar. Det första som möter dig när du närmar dig orten är Hälleviksstrands praktfulla träkyrka, byggd i norsk stil och målad i Falu rödfärg. Nere i byn gör havet sig ständigt påmint med saltstänkta vindar och en spektakulär utsikt.


De tätt placerade trähusen och de röda sjöbodarna vittnar om samhällets historia som fiskeläge. Personfärjan till Käringön utgick länge härifrån och stressade bilister som skulle hinna med färjan parkerade vilt runt i samhället, men sedan färjetrafiken flyttat till Tuvesvik har Hälleviksstrand återtagit sitt lugn.

Äkta sjöbodsfika

Passa på att besöka välrenommerade Mias Sjöbod, som gett upphov till begreppet sjöbodsfika. Inrymt i en gammal sjöbod invid havet, och med bryggan som uteservering, dukas det upp med vällagad, närproducerad mat i en miljö med hög mysfaktor. Under hösten kan du också avnjuta hummer fiskad direkt från havet utanför Orust.


                                               
                                                     Bad och kajakpaddling

Arkipelagen utanför Hälleviksstrand är med sina trånga vikar och grunda sund perfekt för kajakpaddling, och kajakuthyrare finns i närheten, exempelvis på Stockens camping. Att ljudlöst glida fram över vattenytan, och stillsamt närma sig sälarna och fåglarna, gör att du blir ett med naturen för en stund. Strax söder om centrum ligger badplatsen med hopptorn, trampolin och strand. I Hälleviksstrand kan du också spela tennis och boule.

                                                              Gammalt fiskeläge

Första gången Hälleviksstrand omnämns i skriftkällor är 1617 och under 1700-talets sillperiod blomstrade orten med sillsalteri som lockade bönder från Orusts inland. Vid sidan av storsjöfisket bedrevs också export av havre och fraktverksamhet. I slutet av 1800-talet, under badortsepoken som präglade hela kustremsan, byggdes varmbadhus och pensionat för välbeställda sommargäster. 1905 drabbades Hälleviksstrand av en omfattande brand som ödelade stora delar av samhället, men ortsbefolkningen återbyggde samhället och samtidigt startade Hälleviksstrands varv, konservfabrik och stenhuggeri. Ortens glansdagar syns fortfarande i tjusigt inglasade verandor, burspråk och snickarglädje

                                                             Boende i närheten

Det finns några riktiga pärlor i närheten om du skulle vilja häsla på och sova över natten. Klicka på bilden för att komma till deras hemsida.

                                                             Äta gott i närheten

Det finns några riktiga pärlor i närheten om du skulle vilja äta gott . Klicka på bilden för att komma till deras hemsida.

Traditionell husmanskost med rena och enkla smaker gjord på dagsfärska råvaror.

Alltid mycket fisk på menyn .

Pizzeria Bella Porto , (vackra hamnen) serverar våra tunna goda pizzor , även för avhämtning 


Havsbaren delikatesser,  skaldjur och fisk till försäljning eller om du vill äta på hamnkrogen , även avhämtning på allt från våra menyer 

Glassbaren serverar glass från Sävedalens glassfabrik  


Allt serveras i en västkustinspirerad miljö med utsikt över Ellös småbåtshamn och fiskehamn.

                                              Orust-Havet, båten och miljön

Mitt i Bohuslän, mellan broarna Skåpesund och Nötesund, ligger västkustens största ö Orust som också är en kommun. I vår skärgård hittar du välkända platser som Mollösund, Käringön, Gullholmen, Hermanö, Flatö och Malö.

Det var lite om var vi finns och om våra hundar finns mycket på hemsidan så önskar du hälsa på oss så ring oss , Vi har rätt mycket besök men vi försöker alltid hitta en tid som passar.så kanske vi kan finna en tid .