Bloggarkiv
Anders tycker till.........
Anders Vidlund 59 år, Har haft kennel sedan tidigt 80-tal.
Uppfödning av bland annat Norfolktrerrier, Dalmatiener, Whippet och nu Kromfohrländer.
September 2019
Hej
Då var hösten i antågande, Lite krispigt i luften på morgonen, vi hundägare blir ju varse detta då morgonpromenaden står för dörren. Själva har vi valpar att ta hand om för fullt.
Är du nybliven hundägare har jag ett tips om du vill ha lite hjälp i starten. Nu finns det en app till hjälp.
Duktig hund! är SKKs app med träningstips för alla hundägare. Appen är utvecklad i samarbete med Better Dog Academy och finns för både Iphone och Android.
Appen består av över 30 filmer med tränings- och aktiveringstips.Tack vare att filmerna är uppdelade i tre olika avsnitt; valpträning, vardagslydnad och aktivering är det enkelt att hitta de övningar som är mest intressanta för just dig och din hund.
Övningarna illustreras i korta filmer med instruktioner som är lätta att följa. All träning bygger på positiv förstärkning – det ska vara roligt att träna hund!
Vem passar appen för?
Appen passar alla som vill ha hjälp och inspiration på vägen mot ett harmoniskt hundägande. Den är ett toppenstöd för dig som ofta tränar på egen hand. Telefonen har du alltid nära till hands och kan ta en träningsstund när det passar dig.
Så köper du Duktig hund!
Duktig hund! finns att köpa för både Iphone och Android via App Store eller Google Play.
Kanon för den som vill ha lite stöd i början.
Lite att tänka på nu när det blir kallare
1. Ta hand om tassarna
Under kallare tider utsätts hundens tassar för påfrestningar. Blöta, kyla och snö är oftast inte några större bekymmer, men du kan underlätta för hunden genom att smörja in tassarna med fett innan promenaden. Det skyddar också mot vägsalt. Du kan också välja att klippa lång päls på tassarna. Pälsen binder lätt fukt, snö, is och smuts
2. Fryser hunden?
De flesta hundar som har normal päls behöver inte kläs på för att klara kylan. Det finns dock så många olika raser och individer och ju mindre päls rasen har desto mer hjälp kan de behöva att hålla värmen. Oavsett pälstyp så kan hundens öron däremot vara i riskzonen för förfrysning vid bister kyla.
3. Syns hunden i mörkret?
Det är mycket bra om både du och hunden har reflexer och en lampa så att ni syns i mörkret. Det är inte bara bilförare som behöver hjälp för att se er. Även cyklister och andra gångtrafikanter kan bli överraskade av en uppdykande hund i mörkret. Västar och belysning finns i många utföranden.
Så ut i skogen och njut av skog och mark. Hej då.
Anders
Juli 2019
Då ar vi hunnit till mitten av sommaren, Vädret här ute på Orust och Hälleviksstrand har varit en blandad kompott, Men de senaste två veckorna har vi fått en del sol. Idag tänkte jag ta upp detta med avel. Något som du som hundägare kanske inte reflekterar så mycket över. Det är väl i stort sett bara då du står där och söker valp som dun kanske reflekterar över kenneln och deras verksamhet.
De flesta kennlar är otroligt seriösa och drivs av duktiga och hängivna hundmänniskor. Men tyvärr finns det alltid motsatsen, som tur var så är de inte så många. En sak som du ska vara uppmärksam på är inavel. OCk vad är då det?
Så här skriver Svenska Kennel klubben....
"En definition av begreppet inavel brukar vara att man avlar inåt, det vill säga att man parar individer som är släkt och där avkomman får en inavelsgrad som är högre än den hos populationen i genomsnitt. Att para hundar som är nära släkt med varandra är ett sätt att få större jämnhet och likhet mellan individerna i en hundras. Många raser har funnit sin form och blivit enhetliga som en följd av att uppfödarna bedrivit inavel i olika hög grad.
Med tiden har vi fått lära oss att tänka om. Genetiker jobbar med sannolikheter, och visst kan det gå bra också med en inavelsparning, men man ska ha klart för sig att inavel handlar om ett mycket högre risktagande som i slutändan kan drabba hundarnas hälsa och i ett längre perspektiv är negativt för rasens utveckling.
Risker med inavel
Parning mellan besläktade individer ökar inte bara risken för att recessiva defektanlag ska dubbleras. Åtskilliga studier visar att inavel också har en negativ inverkan på egenskaper som är förknippade med reproduktion och överlevnad, så kallade fitnessegenskaper. Det begrepp som används för att beskriva denna påverkan är inavelsdepression. Något som bland annat kan ta sig uttryck i minskad fruktsamhet hos föräldradjuren eller försämrad tillväxt och livskraft hos avkomman.
Sett till en hundras som helhet är en konsekvens av att vissa genvarianter dubbleras och blir vanligare i populationen, att andra i sin tur blir ovanliga eller rentav går förlorade. Inavel reducerar på det här sättet den genetiska variationen i rasen och undergräver möjligheterna till en långsiktigt hållbar utveckling"
Det här var en lång text men otroligt viktig, det finns de som gärna pratar och
tyvärr kan konkurransen mellan kennlar skapa en osunt klimat där rykten sprids.
Som på alla marknader finns det osunda individer som försöker skaffa sig bättre konkurrens position.
Men vad gör du som valpköpare för att undvika att köpa en valp som har för stor
inavelsgrad, och vad är det?
Skk skriver och har följande regler.....
Vad är inavelsgrad?
"Parning av besläktade individer ger upphov till inavel. Inavelsgraden definieras som den andel av en individs gener där båda allelerna är identiska genom arv. En individ med en inavelsgrad på 6,25 procent är homozygot i 6,25 procent av generna. Uttryckt på ett annat sätt är sannolikheten för att genvarianterna i ett enskilt locus ska vara dubblerade 6,25 procent. Sannolikheten för en dubblering av alleler ökar alltså ju mer besläktade de parade individerna är. Hundar som förekommer i båda föräldradjurens härstamningar, det vill säga är gemensamma för de båda avelsdjuren, är de hundar som bidrar till en avkommas inavelsgrad.
SKKs rekommendationer avseende inavel
Mot bakgrund av de hälsorisker en hög inavelsgrad medför och med hänsyn till rasens långsiktiga utveckling bör parning mellan närbesläktade individer undvikas. Ett riktmärke är att aldrig para hundar som är närmare släkt än motsvarande kusiner. En sådan parning ger en inavelsgrad hos avkomman på 6,25 procent. Detta ska ses som en övre gräns och är inte en önskvärd procentsats. Om majoriteten av parningar ligger på denna nivå kommer inavelsökningen i rasen som helhet att bli för hög. Parning mellan förälder och avkomma samt mellan helsyskon är aldrig försvarbart och dessutom ett brott mot SKKs grundregler."
Du kan alltid kräva av kenneln att få reda på föräldrarnas inavelsgrad vid intresse för valp.
Sedan vid sidan av detta så besök kenneln, se vilken miljö hundarna lever i, hur de vuxan har det och om glädjen finns.
För vår del rekommendrar vi kennlarna på
https://kromfohrlander.weebly.com/
De drivs av duktiga och seriösa hundmänniskor.
Så tar vi en paus i solen tycker jag, njut alla kromisvänner....
Anders
Juni 2019
Hej
Då var det sommar, i alla fall säger akelndern det. Här på Orust i vårt härliga Bohuslän syns det inte så mycket på vädret. Runt 15 grader och oj vad det blåst de senaste veckorna.
Men sommarne kommerm, får göra som den Mats ohlin i den klassiska schlager dängan "Tro på sommaren".
Men i vår kennel har vi fått en liten solståle i alla fall, Förra lördagen så hämtade jag en fantstisk liten pojek som heter Pelle. Han kom med flyget från Finland, en vän till uppfödaren tog med honom, kan det varit businessclass?
Han fann sig snabbt till rätta, tog nog bara fem minuter så var han igång och lekte med de andra. Roligast tyckte nog vår lilla skätthårsvalp Stina att det var. De kan verkligen busa.
De hittar allt, så nu har man jobb för två :-)
Ta bara gårdagen, upptäckte att de ätit upp en högtalarsladd. Snacka om kreativitet.
Tur att alla andra sladdar är väl gömda.
Hur har ni det det med era hundar? Hoppas ni får en fantastis sommar , hmm utan hundväder..
Eller är det något bra? För våra hundar gillar ju verkligen inte att gå ut när det regnar.
Här kommer slutligen lite roliga vitsar jag fann på nätet.
- Det var en bekväm byracka du har!
- Ja, det är en lathund.
- Din hund ser väldig nedgången ut!
- Ja, tyvärr, det är en knarkhund!
- Värst vad din hund har utstående öron!
- Det är en Cavalier Prince Charles Spaniel.
- Vilken ihållande ton din hund har när han skäller.
- Ja, det är en ungersk Vissla.
- Din hund är verkligen inne!
- Ja, han är en trendsetter.
Ägaren till en stor Grand Danios sökte upp en veterinär för att klaga över att hans hund jämt sprang efter bilar.
- Det är väl inte så farligt, sa veterinären. Det gör väl de flesta hundar.
- Det kan så vara, men den här han fångar upp dom och gräver ner dom i trädgården.
- Jag har hört att din hund spelar schack, den måste vara väldigt intelligent ..
- Nej det är den inte, jag vinner alltid!
Trevlig sommar!
April 2019
Hallo på er alla kromis älskare.
Finns det något vackrare än Bohuslän om våren? Helt fantastiskt med alla blomster, och träden som knoppas och börja slå ut. Körsbärsträdet här utanför är hänförande.
Men med våren och den nalkandes sommaren så kommer det ochså vissa saker som vi hundägare får vara lite uppmärksamma på så våra fyrfotade vänner inte tar skada.
Nedan har jag inhämtat viktig information och lite "se upp tankar" från Agria.
Glasspinnar som fastnat
Det sista på glassen tillfaller ibland hunden, men tänk på att pinnen är så liten att den kan hamna fel om hunden blir för ivrig. Fastnar delar av den i svalget är den svår att få bort och den kan orsaka bölder och sår under lång tid.
– Vi ser också en ökning av antalet välfärdssjukdomar som till exempel diabetes och ledproblem, så frågan är om man är snäll när man ger efter för den bedjande blicken? Dessutom är choklad, speciellt mörk, giftig för hunden, säger veterinär Lena Bjurström.
Fiskekrok i munnen
Det händer att hundar får fiskekroken i munnen eller kinden och det är stressande och knepigt att få loss den på ett bra sätt.
– Försöker du dra ut kroken igen orsakar hullingarna stor skada. Även om det tar emot är det bästa att trycka kroken genom huden och klippa av den när den gått igenom. Ta det varligt och var beredd på att även den snällaste hund kan få panik.
Gifter
Nya miljöer måste utforskas och ägarna vet inte alltid var och vilka gifter hunden kan komma åt: råttgift, bekämpningsmedel och alger är några som är farliga för hunden. Men även vissa paddor kan förgifta. Och kommer hunden åt glykol är det fara och färde eftersom de flesta hundar gillar den söta smaken.
- Kontakta alltid veterinär om hunden har förgiftningssymtom. Be hundens veterinär att skriva ut kortison mot ormbett om du firar semestern på något otillgängligt ställe som till exempel en skärgårdsö, råder Lena Bjurström.
Värmeslag
Ha alltid med friskt vatten till hunden när du åker bil och lämna aldrig hunden i bilen. Att lämna ett fönster öppet är långt ifrån tillräckligt. Värmeslag kan leda till döden.
– Med en utetemperatur på 20-22 grader tar det inte lång stund innan värmen i bilen har stigit till 85 grader, förklarar Lena Bjurström.
Fukteksem
Sår och insektsbett kan utvecklas till fukteksem, speciellt om de kliar.
– Gå igenom hunden dagligen, ta bort fästingar och håll hudförändringar under uppsikt, råder Lena Bjurström.
Fluglarver
Flugor drar sig till sår och avföring. Håll koll på din hund nu under den varmare årstiden, framför allt om den haft diarré eller sårskador. Flugorna lägger ägg, vilka ut-vecklas till larver som äter sig inåt i hunden.
Flytväst
Visst, de flesta hundar kan simma – men inte hur länge som helst. Och hur många hundar kan klättra upp för en badstege? Alltför få tänker på hur de ska få upp sin hund om den trillar i från båten.
Det finns också en risk att hunden får panik och sjunker eller att den skadas på vägen ner i vattnet. Flytvästar för hundar har ett handtag på ryggen och gör det enklare att lyfta upp hunden igen.
Uppgifterna ovan baseras på erfarenhet och daglig kontakt med svenska veterinärkliniker.
Informationen ovan är hämtad från Försäkringsbolaget Agria.
Ha nu en skön sommar med din hund/ar
Anders
Februari 2019
Hej alla kromis vänner. Då skall jag skriva några rader både om vår Kromis värld och lite annat som kanske kan intressera. Först vad härligt att våren äntligen är här och med den får våra golv en härlig lerinpackning, sådant skall ju vara bra för hyn, så det måste vara bra för golven också :-)
Undrar du vad jag skriver om? jo våra hundar går ju fritt ut och in nu när det börjar bli varmt ute och de torkar sig ju inte om tassarna, hur mycket än husse tjatar.
Men vi får motion, minst två gånger per dag får vi tvätta golven. Belöningen är lyckliga hundar som fullständigt faller ihop i soffan på kvällen.
Vi har fått många frågor om kombinationen slätthårig och strävhårig, om det är mycket som skiljer dem åt i temperament med mera. Svår fråga att svara på då slåtthåriga inte är så vanliga. Men då jag arbetat mycket med hundar genom åren i olika miljöer och raser så tror jag inte det är så stor skilnad mellan två pälskvaliter inom samma ras. Det är du som hundägare som tillsammans med hunden skapar en sund och lycklig individ. Möjligt kanske den slätthåriga ärnågot mildare. Finns kanske de som vet mer? skriv till mig så tar jag upp detta här senare.
Till en liten känsligare fråga som tydligen och lite överraskande förekommerg.
Det förekommer tydligen en rekommendation om att bara använda de finaste och bästa hanarna till max tre (3) parningar. Jag har fått denna fråga från valpköpare om hur jag ställer mig i detta och först blev jag som sagt väldigt överraskad över frågan, men efter en tids tänkande kommer här nu mitt svar.
Alla kennlar i Sverige SKALL följa SKK´s avelsregeler, vi börjar där innan vi fortsätter. Svenska kennelklubben samarbetar och utvecklar dessa regler med nationella klubbar runt om i världen. SKK kan sin sak.
Det viktigaste i aveln för en kennel är att se till att inte inavel förekommer, där har SKK utvecklat ett fantastiskt bra hjälpmedel på sin sida:
https://hundar.skk.se/avelsdata/Initial.aspx
Regeln är att inavelskoefficienten i den enskilda parningen får vara max 6,25% och allra helst under 2,5%. Detta måste alla kennlar följa. Där har vi alltså lagt grunden till en frisk avel.
I övrigt är tycker jag som så att alla vi som har hunduppfödning som hobby eller som några få, som sin huvudsysselsättning, strävar efter att få en så frisk och rastypisk ras som möjligt. Att då inte kunna använda de bästa hanhundarna vore en katastrof för rasens utveckling.
Låt mig ta ett exempel. Utställningarna har som syfte att ta fram de bästa tikarna och de bästa hanhundarna. Visst tävlar vi om rosetter mm. Men det viktiga är att ta fram de bästa representanterna för rasen, om då de tre bästa hanarna är förbrukade för avel efter bara tre parningar betyder det att hanar som ligger längre ned på listan, alltså inte lika fina och rastypiska får parningar istället, bra för rasen? knappast.
Mitt egen tanke är att kennlarna borde se till så att rasen får in nytt blod i Sverige istället. Det är så mycket viktigare än att sätta upp trångsynta regler. Faktiskt så har ju SKK redan tänkt på detta med inavel som jag nämnde tidigare.
Till dig som köpare kan jag bara råda att se till att kenneln du köper från oavsett ras följer Svenska Kennel Klubbens regler
https://www.skk.se/globalassets/dokument/om-skk/grundregler-for-skk-s7.pdf
Med stor respekt för att här råder olka uppfattningar, men det är bra med olika tankar och funderingar , detta för debatten om avel och regelverk vidare.
Men oavsett detta så är Kromfohländer en fantastisk ras som jag sedan tre år fått arbeta och leka och umgås med.
Tack för order
Anders Vidlund
Maj 2019
Hej
I förra bloggen skrev jag lite om vad vi ska tänka på nu när sommaren är i antågande. Sådant som gör att våra vännermårt bra och kan njuta av utelivet.
Jag fick ett mail från en kromisägare som undrade om våra hundar har allergi mot polen och om hundar kan ha det. Hens hund hade rinnande ögon och snorig näsa. Då våra hundar inte visar några sådana symtom och jag tidigare aldrig haft någon hund med detta så jag började undersöka detta.
Detta fann jag att läsa på Agrias sida:
Pollen - plåga för allergiska hundarMed våren kommer också pollen. För allergiker är det en tuff tid och idag vet vi att också hundar kan lida av pollenallergi.
Pollenallergi hos hund är inte ett helt ovanligt problem. Däremot är det många hussar och mattar som inte vet att deras hundar lider av pollenallergi. Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring, menar att pollenallergi definitivt förekommer bland hundar.
– Ofta märker man symptomen genom att hunden får klåda, rinniga ögon eller att de biter och slickar på tassarna. De kan också bli snuviga, förklarar hon.
Svårt att förebygga
Lotta berättar att allergin är årstidsbunden precis som hos människor.
– Även för hundar tar det ett tag att utveckla allergin. Oftast debuterar luftburna allergier när hunden är mellan ett och tre år gammal, berättar Lotta.
Eftersom pollen finns överallt är det en allergi som är svår att förebygga. Lotta har själv träffat på ett antal hundar med problemet.
– Jag brukar rekommendera att man först provar att behandla med tabletter mot allergi om det är en mindre hund och om inte problemen är allt för stora. Man kan också prova att bada hunden med ett klådstillande eller återfuktande medicinskt schampo för att minska den del pollen som hunden tar upp genom huden, säger hon.
I svåra fall brukar veterinären behöva sätta i kortison under pollensäsongen. Den enda förebyggande sättet att komma åt problemet är att inte avla på hundar med pollenallergi.
Utredning tar tid
Om du misstänker att din hund är allergisk bör du ta kontakt med din veterinär. För att ta reda på om det är allergi måste veterinären göra en omfattande utredning av hunden. När det uteslutits att hundens problem inte beror på parasiter, en infektion eller foder kan veterinären göra ett så kallat pricktest eller ta ett särskilt blodprov på hunden. Pricktestet visar vilken typ av pollen eller andra luftburna ämnen hunden är allergisk mot.
– Att säkerställa vilken typ av pollen hunden reagerar på gör att det i vissa svåra fall går att vaccinera mot allergin. I de fallen specialtillverkas ett vaccin som kallas hyposensvaccin för just den hunden, avslutar Lotta
Texten ovan hämtad från Agrias sida.
Mars 2019
Hej
Nu har våren kommit till Hälleviksstrand och ön Orust börjar visa upp sin rätta sida.
Vintrarna här ute i havsbandet är rätt blåsiga och om man säger fuktiga.
Men nu så har vårvärmen börjat knuffa undan den bistra kyliga luften. Själv ska jag idag ut och sätta upp stängsel så våra hunda får än större plats för lek och bus. Vi utvidgar nu den lilla hundgården på baksidan av huset så den blir väl nu ca 300 kvm. Den används mest på morgon och kväll. Den stora hundgården/trädgården är på mer än 1000 kvm. En härlig plats med träd och buskar för mycket jage och bus.
För just det tycker jag många hundar inte får tillräckligt av, just lek och bus i det fria.
Att få strosa runt och nyfiket lukta och finna grenar att tugga på och som våra gör smyga sig på varandra och bjuda in till jage. Härligt att stå och titta på när fyra fem hundar sätter fart och bara stannar för att hämta andan.
Som kennel människa får man ofta de frågorna från valpköpare, när kan man släppa ut hunden och när kan man gå på promenad med hunden.
Hr du en inhängnad tomt så släpp valpen där , sätt dig med en kopp kaffe bredvid och håll koll. Valpen kommer först inte vilja släppa dig, men snart tar nyfikenheten övr och den börjar med kavatt hållning på svansen utforska omgivningen.
Mer behöver valpen inte, den ska inte motioneras alls. Man brukar säga att före tolv månaders ålder så behöver du inte ens tänka ordet motion när det gäller din valp.
Att en valp inte ska motioneras innebär inte att den inte får röra på sig. Tvärtom så menar jag att valpens skelett och leder till och med mår bra av att valpen rör på sig.
Men när det gäller en valp så handlar det mer om längre rastrundor eller vanliga promenader. Men man behöver inte tänka på att hunden ska motioneras. Förutom rastrundor kan valpen mycket väl följa med ut i skogen för en promenad. Det är bra även för valpen. Om du ska gå hem till en kompis så kan valpen gå med och så vidare.
Jag fick i söndags frågan från en intresserad valpköpare , kan man släppa den här rasen i skogen? Bra fråga, det finns klara regler för vilken period man får ha en lös hund i skog och mark, men först till själva frågan, Kromfohrländer har väldigt lite jakt i sig, men det är en hund. Och med det vill jag säga att det går inte att lita på kompisen i alla lägen, det är du som hundägare som har ansvaret hela tiden.
Men det är också du som formar din hund. Gå valpkurser och fortsättningskurser så får du en fin kompis som älskar att ara ute med dig.
Så här står det i Naturvårdsverkets regler:
Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.
Syftet är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar när de får sina ungar. Foto: Pixabay
Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen, förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda.
Lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.
Full kontroll även annan tid
Även annan tid på året måste hunden hållas under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilt. Det innebär att hunden får vara lös inom synhåll, förutsatt att du kan stoppa den eller kalla in den om den stöter på ett vilt djur. Om du inte kan det ska hunden gå i koppel eller i lina. En lösspringande hund i naturen får kopplas av en jakträttshavare. Det är ofta markägaren eller någon som företräder henne eller honom.
Om hunden inte går att fånga riskerar den att bli skjuten. En hundägare har ett strikt ansvar att hunden inte orsaker ”skador eller avsevärd olägenheter”. Det gäller inte bara vilt utan även till exempel betande tamdjur. Även en hund som inte biter djuren, utan bara jagar dem i en hage, är ett exempel på en skada eller olägenhet.
I ett område där renskötsel bedrivs ska hundar, som inte används i renskötseln, kopplas. Detta gäller också när renar flyttas. Denna regel finns i rennäringslagen. Här finns ett koppeltvång (”hållas i band”).
Kennel Nalgards
Familjekennel belägestraxt utanför Borås, mellan Borås och Landvetter,
Vi bedriver kenneln i en familje miljö vilket betyder att våra hundar lever och sover hos oss. Vi är väldigt måna om att våra valpar kommer till rätt hem och vi följer strikt SKK´s regler för parning, uppfödning och försäljning. Se gärna SKK´s länk ovan genom att trycka på SKK märket självklart. Eller gå
in på: https://www.skk.se/sjalvklart
Kontaktuppgifter
Kennel Nalgards
Lena o Anders Vidlund
Arås Råddehult 6, 504 94 Borås
Mobil till Lena +46 706975709
Mobil till Anders +46 707681267
info@kromfohrlander.nu
www.kromfohrlander.nu