Blogg

Anders tycker till.........

Anders Vidlund  60 år, Har haft kennel sedan tidigt 80-tal. 

Uppfödning av bland annat Norfolktrerrier, Dalmatiener, Whippet och nu Kromfohrländer.
Bilden är tagen i vår rastgård 20190507

Mascot vår whippet pojke var vår första bloggare. Nu skriver han i  hundhimmelen, Mascot blev 15,5 år-

Juli 2020


Hej på er alla kromfohrlander vänner!


Vilken vår! Och då tänker jag inte på allt det ruskiga med pandemier mm.

Vi har ahft full fart här hemma. 

Dels byggt lite på huset men också haft valpar, Vår Harriet fick ju fyra goa "stora" valpar. För stora var de, de vägde  runt 300 gram allihop. Normalt hos oss, har varit  runt 225 gram. Så ni förstår....


NU har vår Bibbi fått valpar , sex stycken goa små troll ligger i valprummet på övervåningen.


Hur har ni det, tröttnat på att vara hemma? Själv så njuter jag av tiden med hundarna, vi hundägare är ju prviligierade som kan ta våra fyrfotade komisar och gå ut i skogen. Men kom ihåg, hubndarna får inte vara lösa nu!


Och tänk på att ta hand om varandra och våra hundar. Svenska kennelklubben har några väldigt bra råd spm jag kopierade in här på sidan. Läs gärna .


Hunden på sommaren

Sommartider är härliga tider för hundar! Det blir ofta mer aktiviteter utomhus och kanske också mer tid tillsammans med husse och matte. Men det finns också en del faror som kommer med sommaren.

Sommaren är för många en skön del av året, det gäller både två- och fyrbenta. Värmen och ljuset innebär mer utevistelse och det är något som alla hundar uppskattar. De flesta av oss är lediga under sommaren och då kan det vara roligt att utnyttja tiden till att umgås mer med sin hund.

Hundar älskar att få hänga med sin husse och matte och det finns många sommaraktiviter som passar att göra med sin hund. Passa på att göra utflykter i skogen, besök en undanskymd badplats där hunden kan bada fritt, gör en båttur i vår fantastiska skärgård eller bege dig på vandring i den svenska fjällvärlden. 


Se upp med värmen på sommaren

Hundar svettas inte som vi människor gör, utan flåsar, tappar orken och vill bara ligga och trycka på kalla golv eller i skuggiga hörn av trädgården när det är varmt ute. De avger värme genom tassarna och kan också kyla ner sig genom att hässja och lägga buken mot marken.

Kanske trivs din hund i ett kyltäcke eller mår bra av ett svalkande bad? Undvik att träna, jogga eller cykla med hunden när det är som varmast ute. Den måste förstås få röra på sig, men ta era promenader på morgonen och kvällen när det är svalare.

Största faran för hunden är varma bilar. Bilen blir snabbt mycket varm och situationen kan bli livshotande för hunden. Lämna därför aldrig din hund i bilen, även om det finns moln på himlen eller du har parkerat i skuggan. Läs mer om hundar i bilen.

Med värmen följer fler faror

Tyvärr följer också andra saker med solen och värmen, som kan ställa till det för hunden. Här ger vi dig råd och tips för en säkrare och härligare sommar.


Alger

När alger blommar producerar de gift. Om din hund fått i sig sjö- eller havsvatten vid algblomning kan det leda till algförgiftning. Om hunden kräks, får diarré eller blir väldigt orolig strax efter en utflykt vid vatten bör den undersökas av en veterinär.


Fukteksem

Badglada hundar kan drabbas av fukteksem, vätskade eksem som kan uppstå om hunden badar ofta och inte hinner torka mellan doppen. Även insektsbett kan leda till hotspots. Upptäcker du en röd, vätskade fläck på din hund så klipp rent runt sårytan. Tvätta med antiseptisk lösning, exempelvis klorhexidinlösning och se till att hunden inte kommer åt att slicka. Uppsök veterinär om området är stort eller inte torkar upp.


Fästingar

Hundar kan drabbas av fästingburna sjukdomar men ju fortare fästingen avlägsnas desto mindre är smittorisken. Titta igenom hundens päls när ni har varit ute, det är inte säkert att fästingen har hunnit sätta sig fast. Det finns flera olika preparat som förebygger fästingangrepp – rådgör med apotek eller veterinär om vilket som är lämpligt.


Ormar och paddor

Huggormsbett kan ge allvarliga skador på hjärta, lever och njurar. Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag kan hunden bli trött och den bitna kroppsdelen svullnar upp. Om din hund blir biten, håll den i stillhet och uppsök snarast en veterinär. Även paddor kan utsöndra gift om de blir stressade, och hunden kan bli slö och dregla om den får i sig av giftet.


Insekter, getingar och knott

Bett eller stick från insekter som myggor, knott och getingar ger oftast inga allvarliga reaktioner men kan både klia och ömma. Håll hunden under uppsikt, speciellt om den blivit stungen i munnen. Skulle den få en kraftig reaktion eller svårigheter att andas bör den undersökas av en veterinär.


Picknickrester

Under vår och sommar är det många som har picknick i parken, på stranden eller tar en glass på promenaden. Kvarlämnade kycklingben, glasspinnar, eller majskolvar kan skada hundens mage eller leda till magsjuka. Gör vad du kan för att undvika att hunden får i sig sådant som människor lämnat efter sig och se upp så att den inte skär sig på vassa sopor.

NOVEMBER 2020


Hej 


Hösten har kommit en bra bit på väg och fortfarande härjar Corona pandemin.

Vi är nog många som är bra trötta på allt vad den bär med sig och det ruskiga med alla sjuka 

och de som tyvärr råkat ännu värre ut. Vi får hoppas att ett nytt vaccin snart finns framme och

att de som arbetar med detta från myndighetshåll lärt sig mer om vi skulle drabbas igen.


Snart är året slut och jul och nyår står inför dörren. En härlig tid för de flesta men vi hundägare har lite extra att tänka på. För i jul kommer hundratals hundar bli förgiftade! Så julen kräver lite extra varsamhet från oss hundägare och de som vistas med hund under storhelgen.


Obevakade julskinkor, chokladbitar och julpynt hamnar alltför ofta i hundarnas magar under julhelgen. Under förra jul- och nyårshelgen ökade antalet drabbade hundar med hela 20 procent, jämfört med året innan. Det visar skadestatistik från Agria Djurförsäkring. Nu är det hög tid att skapa en fridfull jul för våra hundar!Låt inte julmat stå framme obevakad

Oavsett om julen firas hemma eller borta, så håll ett extra öga på julbuffén. Låt inte julmat stå framme obevakad – se upp för choklad, jästa degar och salt julskinka som snabbt försvinner ned i hundens mage. Kom ihåg att vara extra uppmärksam vid besök hos släkt och vänner som inte är hundvana, gör en snabb riskbedömning innan hunden släpps fri på festen. Ta istället med lite extra hundgodis eller hundens vanliga foder om barnen vill ge hunden något gott.


Choklad 

Teobrominet i chokladen kan vara skadligt för hunden om den äter för mycket. En hund på 10 kg kan normalt äta upp till 40 g mörk choklad eller ca 100 g ljus choklad utan att det medför allvarliga konsekvenser. Men det ska förstås undvikas.

Nötter och russin

Glöggtillbehör och julnötter må se oskyldiga ut, men russin och vindruvor innehåller ämnen som kan förgifta hundar. Nötterna kan ställa till det genom att fastna i tarmen och ge stora problem som kan kräva operation.

Julpynt 

Paketsnören och glitter är roligt att leka med, men plocka bort när ni lekt klart. Annars finns det risk att snörena hamnar i magen och orsakar skada på tarmen som kan kräva operation. I värsta fall måste djuret avlivas om skadorna är alltför omfattande. Försök också ersätta de traditionella julgranskulorna med okrossbara varianter eller annat pynt som inte kan orsaka skärsår.

Levande ljus

Levande ljus är spännande för nyfikna husdjur, men se upp för brandrisken med omkullvälta ljus, brända tassar, svansar och nosar. Placera ljuset utom räckhåll eller ersätt med elektriskt ljus.

Etylenglykol 

När graderna faller ute fyller vi glatt på glykol i våra bilar. Men se till att inte spilla! De söta dropparna är smaskens för en hund eller katt, men livsfarliga även i små mängder.


Texten ovan har jag hämtat från Agria, dumt att uppfinna hjulet två gånger. 

Här ute på vår kennel i Hälleviksstrand funderar vi som bäst på vad som ska ligga under granen till hundarna?Vi får väl se, om Habbe får bestäma så blir det mjukisdjur med pip. Problemet med det är att han brukar gå in med liv och lust för att förstöra den så mjuksidjuret brukar aldrig överleva julafton.


 Hoppas nu att ni alla får en härlig jul och tänk nu på att vara försiktig, allra helst över nyårshelgen. Håll hunden inomhus när det smäller och tänk på att spela glad och tycka det är roligt och lek lite extra med hunden när det smäller, vi påverkar våra hundrar mer än vi tror med vårt betende.