Köpa hund

                                             KÖPA HUND

Informationen är hämtad från Svenska Kennelklubben

                      Bo i lägenhet med hund

Måste man bo i hus när man har hund, eller kan man bo i lägenhet i stan? Hunden bryr sig inte om den bor i ett hus eller en lägenhet, det viktiga är att den blir väl omhändertagen och, utifrån hundens behov, lagom aktiverad.

På nätet kan du få tips om härliga hundpromenader och trevliga rastgårdar, och även om badplatser, caféer och butiker där hundar är välkomna.

Det finns dock några saker att tänka på om man bor i lägenhet:

  • Är det lyhört där du bor? Tänk då på att träna din hund så den inte skäller, vissa hundraser har lättare till skall än andra.
  • Hur stort bor du? En jättestor hund i en pytteliten lägenhet kan bli trångt. Men hundar vilar oftast inomhus, det är utomhus de motioneras och tränas. Så det viktigaste är att hunden får komma ut tillräckligt ofta.
  • Finns grönområden eller hundrastningsmöjlighet i ditt närområde? Det får inte bli alltför krångligt att gå ut med din hund så att det hindrar dig från att gå ut med hunden.
  • Du behöver normalt inte tillstånd från hyresvärden för att ha hund i lägenheten, om det inte är speciella lägenheter, till exempel allergihus eller andra specialhus

                     Köpa hund när jag jobbar

Hunden är ett flockdjur och vill inte vara ensam hela dagarna. En vuxen hund bör inte vara ensam längre än 4-5 timmar, därför måste du ha tänkt ut hur du ska lösa hund passningen när du är på jobbet.


Om hunden inte kan följa med dig på jobbet, kan hunddagis eller dagmatte/husse vara ett alternativ, men tänk på att det blir en extra kostnad.

Med på jobbet

Det allra bästa för många hundar är om de kan få följa med till jobbet, hunden får följa med och vara med sin vanliga flock. Det är dock inte inom alla yrken man kan ha med sig sin hund. Och det kräver också att hunden har det bra på ditt jobb och att jobbet inte innebär någon säkerhetsrisk för hunden (höga höjder, maskiner, höga ljud osv) eller andra kollegor. Eller att det finns allergiska kollegor.

Efter corona-tiden år 2020-2022, när många jobbade hemma och passade på att skaffa hund, har många arbetsplatser därefter öppnat upp möjligheten att få ha med sig en väluppfostrad hund.


Dagmatte/husse

Kan man inte ha hunden med sig till jobbet är en privat dagmatte/daghusse ett alternativ. Kanske har du en granne eller släkting som bor i närheten som kan ha hunden medan du jobbar. Man kan också leta hundpassare genom att kika i lokala facebookgrupper eller söka på internet.


Hunddagis

Hunddagis finns också som alternativ när man inte kan ha med sig hunden på jobbet. Precis som dagis för barn, lämnar man hunden där på morgonen och hämtar den efter jobbet. Vissa hunddagis erbjuder också extra tjänster som pälsvård, hundmassage, träning, kloklippning med mera.

För att hitta ett bra hunddagis kan du prata med din uppfödare, dina hundvänner eller andra erfarna hundbekanta. Lokaler och rutiner varierar mycket mellan dagis, det är därför viktigt att du hittar ett alternativ som passar både dig och din hund. Du bör också kontrollera att hunddagiset har lämpliga försäkringar, följer lagar om boxstorlekar med mera samt att det inte finns några anmärkningar från länsstyrelsens djurskyddsinspektörer.

Det kan vara stora variationer mellan hur ofta hundarna rastas, om de går på promenader och/eller rastas i hundrastgård och hur hundarna hålls inomhus.

Och utgå inte från att hunddagis kommer fungera för din hund - alla hundar trivs inte på hunddagis. Så ha en "back-up-plan" till hands.

                 Barn och hund

Det sägs ofta att barn och hundar hör ihop. Och visst gör de det, under förutsättning att en vuxen person är med i gemenskapen.

 Hundar och små barn

Det finns inga hundraser som är mer barnvänliga än andra. För alla hundar, valpar som vuxna, gäller att de måste lära sig att umgås med barn. Och barn, och vuxna, måste lära sig umgås med hundar. Små barn har ingen möjlighet att förstå att man inte får nypa en hund i skinnet eller dra den i örat och det är den vuxnes ansvar att se till att hunden inte råkar illa ut.


Det finns en enkel regel:

Inga hundar ska lämnas ensamma med små barn. Har man tvåbenta småttingar i familjen är det viktigt att se till att hunden kan gå undan och få vara ifred. När den ligger på sin sovplats får den inte störas.


Undvik småväxta hundar

Med småbarn i familjen avråds man ofta från att skaffa de allra mest småväxta hundraserna. För ett barn är det frestande att lyfta upp och bära runt på en liten hund och det kan räcka med att hunden sprattlar till för att den ska åka i golvet. Även om det inte är ett högt fall kan hunden skada sig allvarligt. En liten hund riskerar också att råka mer illa ut om ett barn faller över den. Men, det ska understrykas, oavsett storlek på hunden ska en vuxen person vaka över hunden och barnen när de umgås.


Att äga hund tar tid

Bland det viktigaste när man funderar över ett hundköp är att man har tid. Som småbarnsförälder har man ofta fullt upp med arbete, barn och fritidsaktiviteter. Det är därför viktigt att tänka över om det finns tid också för hundpromenader och hundaktiviteter i vardagen.


Intresset kan gå upp och ner

För många barn står en hund allra högst på önskelistan och längtan efter en valp kan vara intensiv. Men när är ett barn gammalt nog att ta eget ansvar? Inte förrän ett barn kommer upp i tonåren kan man som förälder räkna med att lägga en del av ansvaret för hunden på barnet. Ibland är hundintresset bestående och växer i och med den egna hunden, emellanåt mattas så småningom motivationen och andra fritidssysselsättningar tar över.


Förälderns ansvar

När man köper en hund ska hela familjen vara införstådd med beslutet och ansvaret vilar alltid på dig som förälder. Skaffa inte en hund om det hänger på tonåringen att hundägandet ska fungera. En kompromiss för att möta det brinnande hundintresset kan istället vara att bli dagmatte eller extrahusse till en hund i grannskapet eller bekantskapskretsen. Att på så vis prova på att ha hund kan ge en nyttig inblick i vad ett hundägande kräver.


Stor hund fordrar styrka

En hund av en ras som blir både stor och stark är det en vuxens uppgift att rasta och motionera. Det fordras en hel del styrka att hålla en 25 kg tung, glad unghund och det kan inte överlåtas på ett barn. Ur den aspekten är en mindre hund att föredra för den som har tänkt att barnen ska hjälpa till med promenaderna. Men tänk på att mycket kan hända under en hundpromenad, det kan komma andra lösspringande hundar eller att man kan tappa kopplet på sin hund, och då måste barnet kunna hantera situationen.


Sveriges Hundungdom

För den som är ung och hundintresserad har Svenska Kennelklubben ett eget ungdomsförbund som heterSveriges Hundungdom, SHU. Här kan ungdomar vara medlem oavsett om man har en egen hund eller inte. SHU ordnar träffar och läger som medlemmarna är välkomna till.


Sammanfattning

Barn och hundar trivs nästan alltid ihop och de kan ha mycket roligt tillsammans. Men det är de vuxna i familjen som beslutar om ett hundköp och som har ansvar för att hunden får ett varaktigt bra hem med mycket kärlek och omsorg genom hela livet.