Hus till salu i september

Inom kort säljer vi vårt underbara hus på Orust. 


Information

BOENDEFORM               Friliggande villa

BOAREA/BIAREA           180 m²/30 m²  Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

UPPLÅTELSEFORM       Friköpt

TOMTAREA                       1 468 m²

                           Välkommen till Hälleviksstrand/ Röd!

Vårt hus se pilen

I viken kan du paddla kajak, segla med Ok jolle , åka skridskor på vintern! PÅ sommaren ett uppfriskande dopp.

Eller varför inte njuta av ett spabad på solaltanen?

Mitt i Bohuslän ligger Hälleviksstrand och bara ca 800 meter därifrån fågelvägen ligger Röd där vårt hus är belägget.

Hälleviksstrand/Röd är vackert beläget på ön Orust i den bohuslänska skärgården. Här kan du njuta av salta bad, gästhamnens svärmande båtliv, goda fikastunder och bara känna in lugnet under en promenad bland sjöbodar, klippor och havsvikar. När du kommer hem tar du något gott att dricka och kryper kanske ned i det varma bubbelbadet på altanen.                                                         Här är platsen där lugnet tar vid


Längst västerut på Orust, mitt emellan samhällena Ellös och Mollösund, ligger gemytliga Hälleviksstrand. Landsvägen hit ringlar förbi jordbrukslandskap, skog och fornlämningar. Det första som möter dig när du närmar dig orten är Hälleviksstrands praktfulla träkyrka, byggd i norsk stil och målad i Falu rödfärg. Nere i byn gör havet sig ständigt påmint med saltstänkta vindar och en spektakulär utsikt.


De tätt placerade trähusen och de röda sjöbodarna vittnar om samhällets historia som fiskeläge. Personfärjan till Käringön utgick länge härifrån och stressade bilister som skulle hinna med färjan parkerade vilt runt i samhället, men sedan färjetrafiken flyttat till Tuvesvik har Hälleviksstrand återtagit sitt lugn.Hälleviksstrand eller som man också säger ”Strana”, är ett samhälle på västra Orust som förmodligen numera mest är känt för att det är där man tar färjan till Käringön. Så har det inte alltid varit.

Vi är cirka 200 åretruntboende som bor där och arbetar både innanför och utanför kommungränsen. Sommartid är det nästan dubbelt så många, mycket beroende på vår fina skärgård och natur, men också för att Hälleviksstrands ursprungsbebyggelse är ganska oförstörd.

I Hälleviksstrand finns ett museum för den som vill se hur folket levde här på 1800-talet klicka på länken och läs om Morlanda Hembygdsförening.

Här finns också ett vackert kapell i norsk stil uppfört år 1904.


Önskar du ta ett dopp i det salta havet finns Hälleviksstrands bad  ( 4 min med bil,  15-20 med cykel , här finns badbryggor, trampolin och här anordnas simskola.  I Hälleviksstrand finns   förutom bad och gästhamn även tennisbana att hyra , några exemple på aktiviteter i övrigt är boule, vandringsleder, bastu, lekplatser, padel mm.  I röd går en havsvik in som fylls på med sötvatten från bäcken som rinner alldelles bredvid tomten. Viken är perfekt för den som vill paddla kanot eller låta barnen prova på segling. På vintern fryser vattnet till och ni kan snöra på er skridskorna.

Entre

Stor välkomnande möblerbar  hall

Kök

Stort kök i gammaldags utförande med vedspis och skafferi

Kök

Stort kök i gammaldags utförande med vedspis

( ej i godkäntskick idag.

- 200 meter till badvik

-  ca 5min till båtplats

-  ca 3 min med bil till skola, årskull  0 till 6.

-  ca 8 min med bil till mataffär med post

-  ca 8 min till fiskaffär och kiosk .

-  ca 8 min med bil till vårdcentral

-  ca 8 min med bil bibliotek.

-  ca 8 min med bil till bank.

-   ca 8 min till apotek.

-   ca 12 min till Mollösund

-   ca 8 min till Nösund

-   ca 6 min till Strana hotel med restaurang och bar.

-   ca 12 min till Göksätter, (lilla Ullared)

Vardagsrum

Stort ljust vardagsum med utgång till uterum och till altan

Vardagsrum

Matplats

Uterum

Härligt uterum i västläge, isoleratvår,sommar,höst, vi har uppvärmt  till ca 7-10 grader på vintern via bergvärme. Vi värmer upp det till ca 20-22 grader på vintern via kamin och infravärme, en oas att sitta i på vintern med alla gröna växter runt omkring sig med snön inpå knuten.

Bastu , duschrum och separat wc

På nedre våningen finns helkaklat duschrum och wc samt en bastu för  2-3 personer.

Sovrum

På övrevåningen finns 4 sovrum

Sovrum/allrum

Det första sovrumet du kommer till är på över 20 kvm. Kan även användas som allrum.  Detta rum har även tillgång till wc.

Kontor

Kontor eller litet  barnrum? Eller varför inte sätta in en våningssäng och du har ett gästrum för tv

Kök

Skafferi i gammaldags utförande.

Kök

Mysplats i kök

Glasveranda

Glas veranda med utgång till altan och spa.

Läsrum

Vårt härliga läsrum med utgång till terassen.

WC övre plan


Kyrkan i Hälleviksstrand

Trädgårdsbilder och fakta

Fakta trädgård


7 sorters äppleträd

2 plommonträd

2 Körsbärsträd

1 päronträd

Flertalet Hallonbuskar

Krusbärsbuskar

Röda och Svarta vinbär

Rabarber

Vilda Björnbär

2 småväxthus för kryddor o sallad

1 större växthus  för tomater och gurka.

Potatisland.

Och en massa blommor!

Miljöbilder och fakta

                                                     Bad och kajakpaddling

Arkipelagen utanför Hälleviksstrand är med sina trånga vikar och grunda sund perfekt för kajakpaddling, och kajakuthyrare finns i närheten, exempelvis på Stockens camping. Att ljudlöst glida fram över vattenytan, och stillsamt närma sig sälarna och fåglarna, gör att du blir ett med naturen för en stund. Strax söder om centrum ligger badplatsen med hopptorn, trampolin och strand. I Hälleviksstrand kan du också spela tennis och boule. Ovan badplatsen i Hälleviksstrand.

                                                              Gammalt fiskeläge

Första gången Hälleviksstrand omnämns i skriftkällor är 1617 och under 1700-talets sillperiod blomstrade orten med sillsalteri som lockade bönder från Orusts inland. Vid sidan av storsjöfisket bedrevs också export av havre och fraktverksamhet. I slutet av 1800-talet, under badortsepoken som präglade hela kustremsan, byggdes varmbadhus och pensionat för välbeställda sommargäster. 1905 drabbades Hälleviksstrand av en omfattande brand som ödelade stora delar av samhället, men ortsbefolkningen återbyggde samhället och samtidigt startade Hälleviksstrands varv, konservfabrik och stenhuggeri. Ortens glansdagar syns fortfarande i tjusigt inglasade verandor, burspråk och snickarglädje

                                                             Boende i närheten

Det finns några riktiga pärlor i närheten om du skulle vilja häsla på och sova över natten. Klicka på bilden för att komma till deras hemsida.

                                                             Äta gott i närheten

Det finns några riktiga pärlor i närheten om du skulle vilja äta gott . Klicka på bilden för att komma till deras hemsida.

Erwings Junkfood restaurang

Hos Erwings kan du avnjuta en härlig måltid i sällskap med en obetalbar havsutsikt i en unik miljö. Under Juni, Juli och Augusti bjuder vi på rikligt med Fotboll, Livemusik, Dart och våra populära tisdags-QUIZar.


Erwings ligger i centrala Hälleviksstrand i hamnen.

Strana Hotel och Restaurang

Dine in by the sea. Nyfångat, noga utvalt och skickligt tillagat. I vår restaurang serverar vi det bästa från havet och Bohuslän.


Strana är placerat ca400 meter från Hälleviksstrands centrum.

Skolor på Orust

 I närheten ligger Stensbo skolan , årskurs 1 -6, förskola för 6 åringar.

https://www.stensboskola.o.se/

                                              Orust-Havet, båten och miljön

Mitt i Bohuslän, mellan broarna Skåpesund och Nötesund, ligger västkustens största ö Orust som också är en kommun. I vår skärgård hittar du välkända platser som Mollösund, Käringön, Gullholmen, Hermanö, Flatö och Malö.

Hälleviksstrand från havet