Blogg

Anders tycker till.........

Anders Vidlund  64 år, Har haft kennel sedan tidigt 80-tal. 

Uppfödning av bland annat Norfolktrerrier, Dalmatiner, Whippet och nu Kromfohrländer.




Bilden är tagen i vår rastgård 20190507

Mascot vår whippet pojke var vår första bloggare. Nu skriver han i  hundhimmelen, Mascot blev 15,5 år-

Vår fina Bibbi som lämnade oss förra vårvintern. Oj vad vi saknar dig gumman.

Mars 2024


Det var ett tag sedan jag skrev här, mycket beroende på vad som hänt mig personligt, fick Corona julen 2020 och där efter var det att kämpa, det lilla viruset satte sig på mitt transplanterade hjärta och det var lite illa ett tag. Resultatet när de fantastiska läkarna och vårdpersonalen  på  Sahlgrenska fick ordning på pumpen blev tyvärr att båda njurarna blev utslagna så efter en tid med grav njursvikt fick jag en ny njure den 27 september 2022. Sedan dess en tid med att försöka komma tillbaka i form igen. Tufft men det har gått bra. Mycket tack vare Lena och hundarna. Vilken fantastisk ras Kromfohrlander är. Läste precis att en stor forskning har skett

på Kromfohrlander gällande Cystinuria .

Cystinuri är en sällsynt genetisk sjukdom hos hundar som påverkar deras urinvägar och njurar. Man brukar tala om tre olika typer cystinuri 1, 2 och 3.

Denna sjukdom leder till en nedsatt förmåga att reabsorbera aminosyran cystin i njurarna, vilket resulterar i bildning av cystinstenar i urinvägarna, inklusive urinblåsan.

På universitetet i Bern har de senaste 10 åren  bedrivits intensiv forskning om möjliga genetiska riskfaktorer för cyctinurihos Kromfohrlander och irländsk terrier. Slutsatsen från forskningen visar att man är ganska säker på att cystinuri inte är enmonogen ärftlig sjukdom. NU är sjukdomen otroligt ovanlig och kan inte med statisktiskt underlag sägas vara någon rassjukdom. Kromfohrlander tillhör de mest friska raser vi har. Men det här med njurar och kristaller i urin har också mycket att göra med rätt utfodring.  Och då kommer vi utsökt till det där med rätt foder. Vår erfarenhet är att rätt foder ofta hör ihop med priset. Låter väl på något sätt som självklart men

är viktigt att tänka på. Vi på vår kennel använder Essentiel som är ett dansk foder. Hundarna tycker om det och det är ett bra komponerat foder.

Juli 2022


Dags att ta ansvar kromis Sverige!


Jag sitter och njuter av ett fantastiskr väder med en kopp kaffe i vår trädgård omgiven av glada kromisar som jagar boll och har dragkamp med en gammal fotboll.

Lena är på utställning i Tvååker med Pelle, Vår finska stolthet. En hundgrabb med ett lugn och inteligens som sticker ut. Att han sedan även begåvats med ett fantastiskt utseende gör det ju inte sämre, tack Tiina Finland.


Sedan ringer telefonen och jag får höra att någon äldre gentleman har fått spelet på årsmötet och farit ut mot just Pelle. Han har tydligen brutit mot reglerna som inte finns, den stackarn. Jag får ta ett snack med grabben när han kommer hem.


Vi som sysslar med kennelverksamhet i Sverige sysslar med något vi älskar och brinner för, vi bär gemensamt ett ansvar för den ras som vi valt att arbeta med. Jag vet att de som sysslar med Kromfohrländer i Sverige är kunniga, hängivna och har både erfarenhet och ett starkt intresse för rasen.


Synd då att det finns åsikter som inte grundar sig påerfarenhet och kunskap.

Tycka är ju lätt men blir lätt patetiskt om man inte har erfarenhet av kennelverksamhet. Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket har styrande regler och lagar som ska  garantera att aveln i Sverige skötts på ett för hundarna säkert och riskfritt sätt. 


Vi arbetar med styrande dokumentation, exempelvis har Kromfohrklubben 

en parningskoeficient på 2,5% , Skks högsta gräns är 6,25. Här är jag helt överens med RAS för kromfohrländer. Vi skall arbeta med så låg avelsgrad som möjligt,


Det finns mycket i Kromfohrländerklubbens "RAS" jag håller med om , bland annat "Öka användningen av utlandsfödda hanar".

Min 40 åriga erfarenhet av uppfödning och kennelverksamhet gör att jag ser lite mer selekterat på olika rasers möjlighet och utgångsläge, Idag finns över 950 Kromfohrländer i Sverige, Ingen stor ras och än så länge tycker jag, personligt att kvalitetstoppen är lite small. Dvs antalet avelsdjur med kvalitet är ännu rätt  liten. Vi behöver få in nytt blod i Sverige och för att att få in nytt blod fler importer.

Mer alternativ att arbeta med. Begränsa då inte de få importer vi får in, utan se positivt på att vi får in nytt blod.


Då gäller det att inte skrika för mycket på de som tar ansvar och importerar hanar i Sverige. Det är ju så att den som importerar en tik har mer pengar att tjäna än den som importerar en hane, vilket ligger i sakens natur.


Om vi tillsammans arbetar i Kromisvärlden med att hålla ned avelsgraden styr vi population i Sverige åt rätt håll samtidigt som vi alla tar ansvar och ser till att vi får in nytt blod i Sverige så kommer Kromfohrländer ha en fantastisk framtid. En låg avels grad gör rasen självreglerande. Då behövs inga andra regler.

Att vissa hanar blir mer poplulära än andra som avelsdjur är naturligt, karaktär, lynne, utseende, inteligens mm styr, Samma hos tikarna. Så ska det vara. Vi på Nalgards Kennel har nu beställt en hane till, den här gången från Österrike. Ett helt nytt blod in i Sverige. Undrar vad en den upprörde äldre gentlmanen tycker om det? Undrar vilken kunskap och erfenhet av kennelverksamhet som denna individ har? JAg menar någonstans bottnar väl dennes skrikande i en välgrundad argumentation? jag själv har arbetat med kennel sedan 1983. Har hundvana sedan mitten av 70-talet.


Väl mött alla kromisvänner, nu tillbaka till trädgården och allla mina fyrfotade vänner.


Anders


Augusti 2022


Då närmar sig hösten, nja kanske inte med stormsteg, ännu finns tid för sol och bad och  idag njuter vi lite extra av en skön sensommardag med temperatur bortåt 26 grader.

Alla njuter tvåbenta som fyrbenta, precis kommit in från tomten där vi kastat boll och sparkat fotboll. Fast det där med fotboll är väl att ta i, Habbe har för vana att punktera bollarna så de är mer platta än runda. Men de är lika roliga ändå tycker våra kromisar.  Men snart så står hösten för dörren och härliga skogspromenader väntar. Skogen är fantastisk på hösten, den fantastiska färgskalan från grönt till djupt röd. Och lukten! friskt och full av dofter. Och vilken fantstisk luft, helt klart och himmeln har en egen härlig blå färg. Allt detta älskar vi på Nalgards, å då menar jag  vi alla.  

Men tänk på att när det är färre besökare i skogen under hösten kan det vara lockande att låta din hund springa fritt. Beroende på var ni befinner er ser reglerna för hundar olika ut, se därför alltid till att granska de lokala föreskrifterna. Speciellt om ni befinner er i en nationalpark eller ett naturreservat, som ofta har koppeltvång.


    • +


Hösten kan verkligen vara magisk med långa, friska promenader, bus och lek och kanske lite svampplockning – men den kan också innebära en del faror för våra fyrbenta vänner. Naturen visar sig från sin vackrare sida men det finns några saker som både du och din hund bör tänka på för att skogspromenaden inte ska sluta med ett veterinärbesök.


Se upp i svampskogen

Även om svampplockning är en väldigt njutbar del av hösten för många så vet vi också att det finns ett antal giftiga svampar som vi bör hålla oss ifrån. Frågan är bara om hundarna vet om det? Det finns vissa svampar som är så giftiga att även de hundar som bara nosar eller slickar på dem kan drabbas. Om du misstänker att din hund ätit giftig svamp är det viktigt att ta den till veterinär så fort som möjligt. Symptomen kan se olika ut beroende på vilken svamp det är hunden varit i kontakt med, men diarré och kräkningar hör till de vanligaste. En del svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra hunden mycket sjuk. Se till att hålla din vovve långt borta från dessa svenska giftsvampar:

  • Röd flugsvamp
  • Brun flugsvamp
  • Panterflugsvamp
  • Vit flugsvamp
  • Lömsk flugsvamp
  • Toppig giftspindling (även kallad spindelskivling)
  • Stenmurkla

Ta kontakt med en veterinär om du misstänker att din hund inte mår bra! 



Men det viktigaste ut och njut i markerna, Sverige är så vackert.


Ha det så gött


Anders

NOVEMBER 2020


Hej 


Hösten har kommit en bra bit på väg och fortfarande härjar Corona pandemin.

Vi är nog många som är bra trötta på allt vad den bär med sig och det ruskiga med alla sjuka 

och de som tyvärr råkat ännu värre ut. Vi får hoppas att ett nytt vaccin snart finns framme och

att de som arbetar med detta från myndighetshåll lärt sig mer om vi skulle drabbas igen.


Snart är året slut och jul och nyår står inför dörren. En härlig tid för de flesta men vi hundägare har lite extra att tänka på. För i jul kommer hundratals hundar bli förgiftade! Så julen kräver lite extra varsamhet från oss hundägare och de som vistas med hund under storhelgen.


Obevakade julskinkor, chokladbitar och julpynt hamnar alltför ofta i hundarnas magar under julhelgen. Under förra jul- och nyårshelgen ökade antalet drabbade hundar med hela 20 procent, jämfört med året innan. Det visar skadestatistik från Agria Djurförsäkring. Nu är det hög tid att skapa en fridfull jul för våra hundar!



Låt inte julmat stå framme obevakad

Oavsett om julen firas hemma eller borta, så håll ett extra öga på julbuffén. Låt inte julmat stå framme obevakad – se upp för choklad, jästa degar och salt julskinka som snabbt försvinner ned i hundens mage. Kom ihåg att vara extra uppmärksam vid besök hos släkt och vänner som inte är hundvana, gör en snabb riskbedömning innan hunden släpps fri på festen. Ta istället med lite extra hundgodis eller hundens vanliga foder om barnen vill ge hunden något gott.


Choklad 

Teobrominet i chokladen kan vara skadligt för hunden om den äter för mycket. En hund på 10 kg kan normalt äta upp till 40 g mörk choklad eller ca 100 g ljus choklad utan att det medför allvarliga konsekvenser. Men det ska förstås undvikas.

Nötter och russin

Glöggtillbehör och julnötter må se oskyldiga ut, men russin och vindruvor innehåller ämnen som kan förgifta hundar. Nötterna kan ställa till det genom att fastna i tarmen och ge stora problem som kan kräva operation.

Julpynt 

Paketsnören och glitter är roligt att leka med, men plocka bort när ni lekt klart. Annars finns det risk att snörena hamnar i magen och orsakar skada på tarmen som kan kräva operation. I värsta fall måste djuret avlivas om skadorna är alltför omfattande. Försök också ersätta de traditionella julgranskulorna med okrossbara varianter eller annat pynt som inte kan orsaka skärsår.

Levande ljus

Levande ljus är spännande för nyfikna husdjur, men se upp för brandrisken med omkullvälta ljus, brända tassar, svansar och nosar. Placera ljuset utom räckhåll eller ersätt med elektriskt ljus.

Etylenglykol 

När graderna faller ute fyller vi glatt på glykol i våra bilar. Men se till att inte spilla! De söta dropparna är smaskens för en hund eller katt, men livsfarliga även i små mängder.


Texten ovan har jag hämtat från Agria, dumt att uppfinna hjulet två gånger. 

Här ute på vår kennel i Hälleviksstrand funderar vi som bäst på vad som ska ligga under granen till hundarna?Vi får väl se, om Habbe får bestäma så blir det mjukisdjur med pip. Problemet med det är att han brukar gå in med liv och lust för att förstöra den så mjuksidjuret brukar aldrig överleva julafton.


 Hoppas nu att ni alla får en härlig jul och tänk nu på att vara försiktig, allra helst över nyårshelgen. Håll hunden inomhus när det smäller och tänk på att spela glad och tycka det är roligt och lek lite extra med hunden när det smäller, vi påverkar våra hundrar mer än vi tror med vårt betende.



NOVEMBER 2021


Hej 


Hösten har kommit en bra bit på väg och fortfarande härjar Corona pandemin.

Vi är nog många som är bra trötta på allt vad den bär med sig och det ruskiga med alla sjuka 

och de som tyvärr råkat ännu värre ut. Tyvärr drabbades vi i familjen och jag fick testa på att ligga på sjukhus igen, Tre veckor på Intensiven blev resultatet. Därför har min blogg legat nere en längre tid. Vi förlorade också våran kära glada Bibbi samtidigt, Mycket har spekulerats från Vetrinärhåll, Kanske hon drabbades av Corona för helt plötsligt drabbades hon av en autoimmun sjukdom. Det är allt vi vet. Hon var en fantastisk liten kromis dam som vi saknar något oerhört. Lite tröst är att vi har hennes underbara dotter Stina, hon är en riktig liten mattetös. Tillbringar varje kväll i knäest hos Lena.


Men snart är året slut och jul och nyår står inför dörren. En härlig tid för de flesta men vi hundägare har lite extra att tänka på. För i jul kommer hundratals hundar bli förgiftade! Så julen kräver lite extra varsamhet från oss hundägare och de som vistas med hund under storhelgen.


Obevakade julskinkor, chokladbitar och julpynt hamnar alltför ofta i hundarnas magar under julhelgen. Under förra jul- och nyårshelgen ökade antalet drabbade hundar med hela 20 procent, jämfört med året innan. Det visar skadestatistik från Agria Djurförsäkring. Nu är det hög tid att skapa en fridfull jul för våra hundar!



Låt inte julmat stå framme obevakad

Oavsett om julen firas hemma eller borta, så håll ett extra öga på julbuffén. Låt inte julmat stå framme obevakad – se upp för choklad, jästa degar och salt julskinka som snabbt försvinner ned i hundens mage. Kom ihåg att vara extra uppmärksam vid besök hos släkt och vänner som inte är hundvana, gör en snabb riskbedömning innan hunden släpps fri på festen. Ta istället med lite extra hundgodis eller hundens vanliga foder om barnen vill ge hunden något gott.


Choklad 

Teobrominet i chokladen kan vara skadligt för hunden om den äter för mycket. En hund på 10 kg kan normalt äta upp till 40 g mörk choklad eller ca 100 g ljus choklad utan att det medför allvarliga konsekvenser. Men det ska förstås undvikas.

Nötter och russin

Glöggtillbehör och julnötter må se oskyldiga ut, men russin och vindruvor innehåller ämnen som kan förgifta hundar. Nötterna kan ställa till det genom att fastna i tarmen och ge stora problem som kan kräva operation.

Julpynt 

Paketsnören och glitter är roligt att leka med, men plocka bort när ni lekt klart. Annars finns det risk att snörena hamnar i magen och orsakar skada på tarmen som kan kräva operation. I värsta fall måste djuret avlivas om skadorna är alltför omfattande. Försök också ersätta de traditionella julgranskulorna med okrossbara varianter eller annat pynt som inte kan orsaka skärsår.

Levande ljus

Levande ljus är spännande för nyfikna husdjur, men se upp för brandrisken med omkullvälta ljus, brända tassar, svansar och nosar. Placera ljuset utom räckhåll eller ersätt med elektriskt ljus.

Etylenglykol 

När graderna faller ute fyller vi glatt på glykol i våra bilar. Men se till att inte spilla! De söta dropparna är smaskens för en hund eller katt, men livsfarliga även i små mängder.


Texten ovan har jag hämtat från Agria, dumt att uppfinna hjulet två gånger. 

Här ute på vår kennel i Hälleviksstrand funderar vi som bäst på vad som ska ligga under granen till hundarna?Vi får väl se, om Habbe får bestäma så blir det mjukisdjur med pip. Problemet med det är att han brukar gå in med liv och lust för att förstöra den så mjuksidjuret brukar aldrig överleva julafton.


 Hoppas nu att ni alla får en härlig jul och tänk nu på att vara försiktig, allra helst över nyårshelgen. Håll hunden inomhus när det smäller och tänk på att spela glad och tycka det är roligt och lek lite extra med hunden när det smäller, vi påverkar våra hundrar mer än vi tror med vårt betende.



Kram på er alla! ( kram på avstånd då givetvis ;-)