Blogg

Anders tycker till.........

Anders Vidlund  59 år, Har haft kennel sedan tidigt 80-tal. 

Uppfödning av bland annat Norfolktrerrier, Dalmatiener, Whippet och nu Kromfohrländer.
Bilden är tagen i vår rastgård 20190507

December 2019


Hej 


Då var snart året slut och jul och nyår står inför dörren. En härlig tid för de flesta men vi hundägare har lite extra att tänka på. För i jul kommer hundratals hundar bli förgiftade,


Obevakade julskinkor, chokladbitar och julpynt hamnar alltför ofta i hundarnas magar under julhelgen. Under förra jul- och nyårshelgen ökade antalet drabbade hundar med hela 20 procent, jämfört med året innan. Det visar skadestatistik från Agria Djurförsäkring. Nu är det hög tid att skapa en fridfull jul för våra hundar!Låt inte julmat stå framme obevakad

Oavsett om julen firas hemma eller borta, så håll ett extra öga på julbuffén. Låt inte julmat stå framme obevakad – se upp för choklad, jästa degar och salt julskinka som snabbt försvinner ned i hundens mage. Kom ihåg att vara extra uppmärksam vid besök hos släkt och vänner som inte är hundvana, gör en snabb riskbedömning innan hunden släpps fri på festen. Ta istället med lite extra hundgodis eller hundens vanliga foder om barnen vill ge hunden något gott.


Choklad 

Teobrominet i chokladen kan vara skadligt för hunden om den äter för mycket. En hund på 10 kg kan normalt äta upp till 40 g mörk choklad eller ca 100 g ljus choklad utan att det medför allvarliga konsekvenser. Men det ska förstås undvikas.

Nötter och russin

Glöggtillbehör och julnötter må se oskyldiga ut, men russin och vindruvor innehåller ämnen som kan förgifta hundar. Nötterna kan ställa till det genom att fastna i tarmen och ge stora problem som kan kräva operation.

Julpynt 

Paketsnören och glitter är roligt att leka med, men plocka bort när ni lekt klart. Annars finns det risk att snörena hamnar i magen och orsakar skada på tarmen som kan kräva operation. I värsta fall måste djuret avlivas om skadorna är alltför omfattande. Försök också ersätta de traditionella julgranskulorna med okrossbara varianter eller annat pynt som inte kan orsaka skärsår.

Levande ljus

Levande ljus är spännande för nyfikna husdjur, men se upp för brandrisken med omkullvälta ljus, brända tassar, svansar och nosar. Placera ljuset utom räckhåll eller ersätt med elektriskt ljus.

Etylenglykol 

När graderna faller ute fyller vi glatt på glykol i våra bilar. Men se till att inte spilla! De söta dropparna är smaskens för en hund eller katt, men livsfarliga även i små mängder.


Texten ovan har jag hämtat från Agria, dumt att uppfinna hjulet två gånger. 

Här ute på vår kennel i Hälleviksstrand är det redan pyntat och klart, Vår Habbe går och tittar misstänksamt på julsäcken med klapparna. Han råkade se att jag slog in igelkottsbollar med pip till att våra hundrar och nu kan han inte vänta. Vad är det för mening med det?


Så på julaftpn blir det npg ett herrans liv när alla sju får sina pipleksaker, med et är kul, alla ska ha sitt sitt. Hoppas nu att ni alla får en härlig jul och tänk nu på att vara försiktig, allra helst över nyårshelgen. Håll hunden inomhus när det smäller och tänk på att spela glad och tycka det är roligt och lek lite extra med hunden när det smäller, vi påverkar våra hundrar mer än vi tror med vårt betende.Mascot vår whippet pojke var vår första bloggare. Nu skriver han i  hundhimmelen, Mascot blev 15,5 år-

Mascot 15 maj 2018

Hej alla hundisar

Länge sedan jag skrev men jag är nog lite trötter nu för tiden.

Snart 15 år faktiskt.

Men än så länge leker jag med de andra, fast ungdomen nu för tiden verkar ha så bråttom.

Själv föredrar jag lite lugn o ro i solen. Varmt och skönt ska det va!


Mascot 27 februari 2018

Hej på er.

Det var ett tag sedan jag skrev, men vi har så himla mycket som händer här.

JAg har hunnit fylla 14 år, det ni!

Jag har till och med blivit 14 och ett halvt. Matte o Husse har gift sig och det  har varit jul. Jul förresten gillar jag, massa god mat och så får man paket.

Det häråret har börjat med att Bibbi fick valpar. De är nu lite drygt 3 veckor. Vet inte varför de håller på. Att de orkar!


Mascot 16 juni

Hej alla hund älskare.

Nu är jag tillbaks igen.

JAg har haft besök av mina släktingar några dagar. Maja och Nova heter de. De är lite mer reserverade än mina Kromiskompisar. Men vi hade det skönt i solen några dagar.  Bibbi var ju inte med så mycket , hon ligger mest och tar hand om sina sex valpar. De växer så det knakar säger husse o matte.

Jag har ine sett dem än, så jag får väl tro på vad de säger. Huvusaken är ju att de mår bra.

Ida gregnar det så vi ligger mest och slapar vi andra.

Ha det gött i sommarvärmen


Mascot  5 Juni


Jaha! Då har det hänt igen, en massa nya valpar kom igår kväll.

sex stycken säger matte o husse.

då får man snart inte vara i fred igen. Fred och fred förresten, Vi har ju en ny medlem i flocken. Harriet! Henne får man passa sig för, hon gör sig till hela tiden, ska pussa en , tvi...

Jag vill ju bara ha lugn och ro.

Förresten så är Humla oskyldig den här gången, Nu är det Bibbi som är mamma. Henne tyckte jag om. Men nu visar det sig att hon har en annan vid sidan om. Ja sån är världen. Tur man kan lita på Husse o Matte. Kan ju inte klaga. Mat får man, goa köttbullar då o då och en härlig soffa att ligga o dåsa i. Men kan ha det sämre.Mascot den 14 Maj


Är ledsen för att jag inte skrivit på ett tag. Husse har fullt upp med nya tillskottet i flocken. Det är en riktigt liten busa. Harriet heter hon, ja jisses man får aldrig vara i fred. Vet ni! Hon älskar att bita oss andra vuxna i öronen. Ingen hyfs på ungdomen alls.

Nu säger Matte o Husse att Bibbi ska ha valpar i juni. Vad är det fråga om? När ska det bli lugnt, jag såg fram emot en skön semester. Både Habbe och jag är rätt trötta på det här nu. Men vi har helt klart ingen talan. Som tur är så fylls köttbulleförådet på. Annars hade jag nog rymt.Mascot den  25 mars


Ja då närmar sig dagen då man får ha valpar runt tassarna. IDag lördag släppte matte o husse ut valparna på grässmattan. Då gick jag in, hua mig vad de håller på!

HAbbe tyckte också de var lite otäcka, de bits ju!

OCh om man lkägger sig ner i grässet och villnjuta av solen, då börjar samtliga klättra på en, dra i öronen. Men de är ju mina öron ju.

Nä vi gick in.  Nån gräns får det vara.

Men roligt såg de ut att ha de små liven.

Vofs på er.

Mascot den 15 mars


Hej alla hunddiggare!

Måste säga att det varit svårt att dra husse till datorn. Men nu äntligen, själv har jag ju lite svårt med tangentbordet med mina tassar.

Här är det full fart som ni säkert förstår. Vilket liv det är på valparna, de leker hela dagen och tyvärr på nätterna med. Tur man är bra på att hundsova!

Husse är inne och gör rent flera gånger på dagen, de bajsar ju inne?!!!

Ingen hyfs alls.

Och mat får de i massor, det känns lite orättvist tycker vi andra. Men som tur är får vi lite smått och gott från kylen, idag fick vi blodpudding, wow det är gott.  Humla börjar tycka de är jobbiga, valparna alttså. De har tänder nu och det är väl inte så gött nör hon ska dia dem.

Men själv börjar jag njuta, det är vår ute. Så ha det gött.
Mascot den 27 februari


Igår tog matte en massa bilder på valparna, vi andra fick vara med husse då. Gick rätt bra det med, vi fick korv!

Matte har nu satt på valparna olikfärgade halsband och så har de fått namn. Du kan se bilderna med valparna och deras namn i bildspelet ovan.

Dom är rätt fina tycker jag.

VOfs på er!


Hej på er


Nu är det tisdagen den 21 februari, Humlas valpar är nästan 3,5 veckor gamla. Jag har inte fått sett dem ännu. Men husse säger att de är jätte gulliga och att de nu börjar försöka gå.

Precis som det skulle vara någon konst?

De har börjat äta lite, lite valpfoder nu. Ska vänja magarna vid det och hjälpa Humla så de växer bra.

Vi andra i hund kolonien trivs bra. Vi får köttbullar då och då. Det gillar vi.

Hundsvans på er :-)


Mascot fredag den 10 februari


Hej

Då var det fredag och fredagsmys. Kanske får man en köttbulle extra idag.

Vi hoppas på det.

Nu har Humla hållit på med sina valpar i snart två veckor. Vad jag förstår på Husse o Matte så växer de så det knakar. Vad det nu betyder?

Men alla mår ju bra så det är ju huvudsaken. Humal kommer ut och hälsar på då och då. Hon blir jätteglad, tror hon tycker det är lite tråkigt att hålla på med de små.

Ute är det snö idag och 2 grader kallt.

Inget vidare. längtar tills man kan ligga i solen och gotta sig.

Ha det gött...köttbullegött :-)Mascot Lördag kväll vecka 4


Jaha!

Nu är vi inte längre fyra här. Enligt husse så har i fått sex kompisar till,  tre pojkar o tre tjejer. Kommer det fler?

Enligt husse o matte så är det troligt.

Jisses, kommer maten räcka?Hej igen

Idag är det riktigt grått och ruggigt ute på Orust. Jag och kompisarna har varit ute på tomten och sprungit, kanske inte HAbbe då, som helst villle se vad husse gjorde på insidan. Han är lite rolig min kompis, han går omkring med sitt mjukisdjur Sigge igelkott i munnen hela dagarna. Hoppas att husse ska kasta den så att han får hämta den. Vad är meningen med det?

Humla blir bara tjockare o tjockare om magen, ser ut som en liten tunna med ben i hörnen. Men det får jag inte säga högt, då blir hon säkert sur. Habbe som är pappan ligger lågt, han vet vad som händer om han yttrar sig. Nej nu blir det myss stund. Återkommer när det blir valpar.

Hej på er..
Mascot Hälleviksstrand vecka 3 2017

Hej på er.


Vi har det lite tråkigt här just nu, matte är på jobbet och husse sitter mest vid datorn. Håller på med att fixa säger han, vi får väl se vad det är han gör, kommer stå på den här sidan .

Annars händer det som sagt inte mycket här, dimmigt är det på Orust och det är lite kallt.

Humla blir bara rundare och rundare, husse tog en bild i helgen så ni kan se själva.Mascot. Hälleviksstrand vecka 2 2017


Ja då var jag tillbaka med några rader från vår hundvärld.

Idag regnar det och blåser storm, om det är något jag undrat över, så är det varför det kallas hundväder? det där stämmer ju inte alls, Kallt och vått, tar lång tid innan man blir varm igen när man kommer in. Funderar vad husse skulle säga om vi använde granen istället för att gå ut.

Den skulle passa perfekt som kissträd. Om ni förstår vad jag menar. Men tjejerna i flocken tycker det är en dum idé.

De säger att det inte skulle uppskattas. Men jag tror de är avundsjuka för att Habbe och jag skulle ha ett eget träd.

MIn kompis Humla börjar bli väldigt tjock om magen.

Många valpar där säger matte.

Men vem bryr sig. Själv funderar jag mer på vad jag ska få i mellanmål, köttbulle, blodpudding, eller kanske leverpastej, mums.


Mascot. Hälleviksstrand vecka 1 2017

Du kanske undrar vad jag gör här? Det gör nog jag med. Men nu har husse bett mig att skriva några rader här då och då om mig och mina kompisar. Ja det får jag väl kalla dem, Habbe, Humla och Bibbi.

Men en sak är viktig att påpeka, det är jag som bestämmer här. Min ålder ger mig rätten. Är nu inne på mitt fjortonde år. Det du!


Vi bor här ute på Orust. Tror det är en ö, mycket vtten är det i alla fall runt om oss. Som tur var så behöver vi inte bada om vi inte vill.


Vi har en stor tomt att vara på, de andra jyckarna vill ju gärna vara ute även när det är kallt, men det vill inte jag.


HAbbe till exempel älskar attt jaga bollen, Blir sånt väsen då tycker jag så då tar jag bollen och går in i huset med den.

Husse tycker jag är taskig, men i mn ålder vill man ha det lugnt.


Bibbi tycker jag är rätt söt faktiskt för att inte vara Whippet. Hon är lite vild men det får la gå då hon ju inte är så gamal. Däremot tycker jag att Humla är lite speciell, hon försöker bestämma ibland, men det sätter jag stopp för, någon ordning får det vara.


Nu är det dags att gå ut och lyfta på benet. Ska se om jag får med mig de andra. Vi höres

/MascotCopyright @ All rights reserved

Kennel Nalgards

 

Familjekennel belägen på Västkusten.

Vi bedriver kenneln i en familje miljö vilket betyder att våra hundar lever och sover hos oss. Vi är väldigt måna om att våra valpar kommer till rätt hem och vi följer strikt SKK´s regler för parning, uppfödning och försäljning. Se gärna SKK´s länk ovan genom att trycka på SKK märket självklart. Eller gå

in på:  https://www.skk.se/sjalvklart

Kontaktuppgifter

 

Kennel Nalgards

Lena o Anders Vidlund

Röd 140, 474 94 Hälleviksstrand

Mobil till Lena  +46 706975709 

Mobil till Anders +46 707681267

info@kromfohrlander.nu

www.kromfohrlander.nu