Blogg

Anders tycker till.........

Anders Vidlund  59 år, Har haft kennel sedan tidigt 80-tal. 

Uppfödning av bland annat Norfolktrerrier, Dalmatiener, Whippet och nu Kromfohrländer.
Bilden är tagen i vår rastgård 20190507

September 2019


Hej 


Då var  hösten i antågande, Lite krispigt i luften på morgonen, vi hundägare blir ju varse detta då morgonpromenaden står för dörren. Själva har vi valpar att ta hand om för fullt.

Är du nybliven hundägare har jag ett tips om du vill ha lite hjälp i starten. Nu finns det en app till hjälp.

Duktig hund! är SKKs app med träningstips för alla hundägare. Appen är utvecklad i samarbete med Better Dog Academy och finns för både Iphone och Android.


Appen består av över 30 filmer med tränings- och aktiveringstips.Tack vare att filmerna är uppdelade i tre olika avsnitt; valpträning, vardagslydnad och aktivering är det enkelt att hitta de övningar som är mest intressanta för just dig och din hund.
Övningarna illustreras i korta filmer med instruktioner som är lätta att följa. All träning bygger på positiv förstärkning – det ska vara roligt att träna hund!


Vem passar appen för?

Appen passar alla som vill ha hjälp och inspiration på vägen mot ett harmoniskt hundägande. Den är ett toppenstöd för dig som ofta tränar på egen hand. Telefonen har du alltid nära till hands och kan ta en träningsstund när det passar dig.

Så köper du Duktig hund!

Duktig hund! finns att köpa för både Iphone och Android via App Store eller Google Play.


Kanon för den som vill ha lite stöd i början.


Lite att tänka på nu när det blir kallare


1. Ta hand om tassarna

Under kallare tider utsätts hundens tassar för påfrestningar. Blöta, kyla och snö är oftast inte några större bekymmer, men du kan underlätta för hunden genom att smörja in tassarna med fett innan promenaden. Det skyddar också mot vägsalt. Du kan också välja att klippa lång päls på tassarna. Pälsen binder lätt fukt, snö, is och smuts2. Fryser hunden?

De flesta hundar som har normal päls behöver inte kläs på för att klara kylan. Det finns dock så många olika raser och individer och ju mindre päls rasen har desto mer hjälp kan de behöva att hålla värmen. Oavsett pälstyp så kan hundens öron däremot vara i riskzonen för förfrysning vid bister kyla. 


3. Syns hunden i mörkret?

Det är mycket bra om både du och hunden har reflexer och en lampa så att ni syns i mörkret. Det är inte bara bilförare som behöver hjälp för att se er. Även cyklister och andra gångtrafikanter kan bli överraskade av en uppdykande hund i mörkret. Västar och belysning finns i många utföranden.


Så ut i skogen och njut av skog och mark. Hej då.


Anders


Mascot vår whippet pojke var vår första bloggare. Nu skriver han i  hundhimmelen, Mascot blev 15,5 år-

Mascot 15 maj 2018

Hej alla hundisar

Länge sedan jag skrev men jag är nog lite trötter nu för tiden.

Snart 15 år faktiskt.

Men än så länge leker jag med de andra, fast ungdomen nu för tiden verkar ha så bråttom.

Själv föredrar jag lite lugn o ro i solen. Varmt och skönt ska det va!


Mascot 27 februari 2018

Hej på er.

Det var ett tag sedan jag skrev, men vi har så himla mycket som händer här.

JAg har hunnit fylla 14 år, det ni!

Jag har till och med blivit 14 och ett halvt. Matte o Husse har gift sig och det  har varit jul. Jul förresten gillar jag, massa god mat och så får man paket.

Det häråret har börjat med att Bibbi fick valpar. De är nu lite drygt 3 veckor. Vet inte varför de håller på. Att de orkar!


Mascot 16 juni

Hej alla hund älskare.

Nu är jag tillbaks igen.

JAg har haft besök av mina släktingar några dagar. Maja och Nova heter de. De är lite mer reserverade än mina Kromiskompisar. Men vi hade det skönt i solen några dagar.  Bibbi var ju inte med så mycket , hon ligger mest och tar hand om sina sex valpar. De växer så det knakar säger husse o matte.

Jag har ine sett dem än, så jag får väl tro på vad de säger. Huvusaken är ju att de mår bra.

Ida gregnar det så vi ligger mest och slapar vi andra.

Ha det gött i sommarvärmen


Mascot  5 Juni


Jaha! Då har det hänt igen, en massa nya valpar kom igår kväll.

sex stycken säger matte o husse.

då får man snart inte vara i fred igen. Fred och fred förresten, Vi har ju en ny medlem i flocken. Harriet! Henne får man passa sig för, hon gör sig till hela tiden, ska pussa en , tvi...

Jag vill ju bara ha lugn och ro.

Förresten så är Humla oskyldig den här gången, Nu är det Bibbi som är mamma. Henne tyckte jag om. Men nu visar det sig att hon har en annan vid sidan om. Ja sån är världen. Tur man kan lita på Husse o Matte. Kan ju inte klaga. Mat får man, goa köttbullar då o då och en härlig soffa att ligga o dåsa i. Men kan ha det sämre.Mascot den 14 Maj


Är ledsen för att jag inte skrivit på ett tag. Husse har fullt upp med nya tillskottet i flocken. Det är en riktigt liten busa. Harriet heter hon, ja jisses man får aldrig vara i fred. Vet ni! Hon älskar att bita oss andra vuxna i öronen. Ingen hyfs på ungdomen alls.

Nu säger Matte o Husse att Bibbi ska ha valpar i juni. Vad är det fråga om? När ska det bli lugnt, jag såg fram emot en skön semester. Både Habbe och jag är rätt trötta på det här nu. Men vi har helt klart ingen talan. Som tur är så fylls köttbulleförådet på. Annars hade jag nog rymt.Mascot den  25 mars


Ja då närmar sig dagen då man får ha valpar runt tassarna. IDag lördag släppte matte o husse ut valparna på grässmattan. Då gick jag in, hua mig vad de håller på!

HAbbe tyckte också de var lite otäcka, de bits ju!

OCh om man lkägger sig ner i grässet och villnjuta av solen, då börjar samtliga klättra på en, dra i öronen. Men de är ju mina öron ju.

Nä vi gick in.  Nån gräns får det vara.

Men roligt såg de ut att ha de små liven.

Vofs på er.

Mascot den 15 mars


Hej alla hunddiggare!

Måste säga att det varit svårt att dra husse till datorn. Men nu äntligen, själv har jag ju lite svårt med tangentbordet med mina tassar.

Här är det full fart som ni säkert förstår. Vilket liv det är på valparna, de leker hela dagen och tyvärr på nätterna med. Tur man är bra på att hundsova!

Husse är inne och gör rent flera gånger på dagen, de bajsar ju inne?!!!

Ingen hyfs alls.

Och mat får de i massor, det känns lite orättvist tycker vi andra. Men som tur är får vi lite smått och gott från kylen, idag fick vi blodpudding, wow det är gott.  Humla börjar tycka de är jobbiga, valparna alttså. De har tänder nu och det är väl inte så gött nör hon ska dia dem.

Men själv börjar jag njuta, det är vår ute. Så ha det gött.
Mascot den 27 februari


Igår tog matte en massa bilder på valparna, vi andra fick vara med husse då. Gick rätt bra det med, vi fick korv!

Matte har nu satt på valparna olikfärgade halsband och så har de fått namn. Du kan se bilderna med valparna och deras namn i bildspelet ovan.

Dom är rätt fina tycker jag.

VOfs på er!


Hej på er


Nu är det tisdagen den 21 februari, Humlas valpar är nästan 3,5 veckor gamla. Jag har inte fått sett dem ännu. Men husse säger att de är jätte gulliga och att de nu börjar försöka gå.

Precis som det skulle vara någon konst?

De har börjat äta lite, lite valpfoder nu. Ska vänja magarna vid det och hjälpa Humla så de växer bra.

Vi andra i hund kolonien trivs bra. Vi får köttbullar då och då. Det gillar vi.

Hundsvans på er :-)


Mascot fredag den 10 februari


Hej

Då var det fredag och fredagsmys. Kanske får man en köttbulle extra idag.

Vi hoppas på det.

Nu har Humla hållit på med sina valpar i snart två veckor. Vad jag förstår på Husse o Matte så växer de så det knakar. Vad det nu betyder?

Men alla mår ju bra så det är ju huvudsaken. Humal kommer ut och hälsar på då och då. Hon blir jätteglad, tror hon tycker det är lite tråkigt att hålla på med de små.

Ute är det snö idag och 2 grader kallt.

Inget vidare. längtar tills man kan ligga i solen och gotta sig.

Ha det gött...köttbullegött :-)Mascot Lördag kväll vecka 4


Jaha!

Nu är vi inte längre fyra här. Enligt husse så har i fått sex kompisar till,  tre pojkar o tre tjejer. Kommer det fler?

Enligt husse o matte så är det troligt.

Jisses, kommer maten räcka?Hej igen

Idag är det riktigt grått och ruggigt ute på Orust. Jag och kompisarna har varit ute på tomten och sprungit, kanske inte HAbbe då, som helst villle se vad husse gjorde på insidan. Han är lite rolig min kompis, han går omkring med sitt mjukisdjur Sigge igelkott i munnen hela dagarna. Hoppas att husse ska kasta den så att han får hämta den. Vad är meningen med det?

Humla blir bara tjockare o tjockare om magen, ser ut som en liten tunna med ben i hörnen. Men det får jag inte säga högt, då blir hon säkert sur. Habbe som är pappan ligger lågt, han vet vad som händer om han yttrar sig. Nej nu blir det myss stund. Återkommer när det blir valpar.

Hej på er..
Mascot Hälleviksstrand vecka 3 2017

Hej på er.


Vi har det lite tråkigt här just nu, matte är på jobbet och husse sitter mest vid datorn. Håller på med att fixa säger han, vi får väl se vad det är han gör, kommer stå på den här sidan .

Annars händer det som sagt inte mycket här, dimmigt är det på Orust och det är lite kallt.

Humla blir bara rundare och rundare, husse tog en bild i helgen så ni kan se själva.Mascot. Hälleviksstrand vecka 2 2017


Ja då var jag tillbaka med några rader från vår hundvärld.

Idag regnar det och blåser storm, om det är något jag undrat över, så är det varför det kallas hundväder? det där stämmer ju inte alls, Kallt och vått, tar lång tid innan man blir varm igen när man kommer in. Funderar vad husse skulle säga om vi använde granen istället för att gå ut.

Den skulle passa perfekt som kissträd. Om ni förstår vad jag menar. Men tjejerna i flocken tycker det är en dum idé.

De säger att det inte skulle uppskattas. Men jag tror de är avundsjuka för att Habbe och jag skulle ha ett eget träd.

MIn kompis Humla börjar bli väldigt tjock om magen.

Många valpar där säger matte.

Men vem bryr sig. Själv funderar jag mer på vad jag ska få i mellanmål, köttbulle, blodpudding, eller kanske leverpastej, mums.


Mascot. Hälleviksstrand vecka 1 2017

Du kanske undrar vad jag gör här? Det gör nog jag med. Men nu har husse bett mig att skriva några rader här då och då om mig och mina kompisar. Ja det får jag väl kalla dem, Habbe, Humla och Bibbi.

Men en sak är viktig att påpeka, det är jag som bestämmer här. Min ålder ger mig rätten. Är nu inne på mitt fjortonde år. Det du!


Vi bor här ute på Orust. Tror det är en ö, mycket vtten är det i alla fall runt om oss. Som tur var så behöver vi inte bada om vi inte vill.


Vi har en stor tomt att vara på, de andra jyckarna vill ju gärna vara ute även när det är kallt, men det vill inte jag.


HAbbe till exempel älskar attt jaga bollen, Blir sånt väsen då tycker jag så då tar jag bollen och går in i huset med den.

Husse tycker jag är taskig, men i mn ålder vill man ha det lugnt.


Bibbi tycker jag är rätt söt faktiskt för att inte vara Whippet. Hon är lite vild men det får la gå då hon ju inte är så gamal. Däremot tycker jag att Humla är lite speciell, hon försöker bestämma ibland, men det sätter jag stopp för, någon ordning får det vara.


Nu är det dags att gå ut och lyfta på benet. Ska se om jag får med mig de andra. Vi höres

/MascotKennel Nalgards

 

Familjekennel belägen på Västkusten.

Vi bedriver kenneln i en familje miljö vilket betyder att våra hundar lever och sover hos oss. Vi är väldigt måna om att våra valpar kommer till rätt hem och vi följer strikt SKK´s regler för parning, uppfödning och försäljning. Se gärna SKK´s länk ovan genom att trycka på SKK märket självklart. Eller gå

in på:  https://www.skk.se/sjalvklart

Copyright @ All rights reserved

Kontaktuppgifter

 

Kennel Nalgards

Lena o Anders Vidlund

Röd 140, 474 94 Hälleviksstrand

Mobil till Lena  (046)  0706 97 57 09 

Mobil till Anders (046) 0707 68 12 67

info@kromfohrlander.nu

www.kromfohrlander.nu