Bloggarkiv

Bloggarkiv

Anders tycker till.........

Anders Vidlund  59 år, Har haft kennel sedan tidigt 80-tal. 

Uppfödning av bland annat Norfolktrerrier, Dalmatiener, Whippet och nu Kromfohrländer.
Maj 2019


Hej 


I förra bloggen skrev jag lite om vad vi ska tänka på nu när sommaren är i antågande. Sådant som gör att våra vännermårt bra och kan njuta av utelivet.


Jag fick ett mail från en kromisägare som undrade om våra hundar har allergi mot polen och om hundar kan ha det.  Hens hund hade rinnande ögon och snorig näsa. Då våra hundar inte visar några sådana symtom och jag tidigare aldrig haft någon hund med detta så jag började undersöka detta. Detta fann jag att läsa på Agrias sida:


Pollen - plåga för allergiska hundarMed våren kommer också pollen. För allergiker är det en tuff tid och idag vet vi att också hundar kan lida av pollenallergi.


Pollenallergi hos hund är inte ett helt ovanligt problem. Däremot är det många hussar och mattar som inte vet att deras hundar lider av pollenallergi. Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring, menar att pollenallergi definitivt förekommer bland hundar.

– Ofta märker man symptomen genom att hunden får klåda, rinniga ögon eller att de biter och slickar på tassarna. De kan också bli snuviga, förklarar hon.

Svårt att förebygga

Lotta berättar att allergin är årstidsbunden precis som hos människor.


– Även för hundar tar det ett tag att utveckla allergin. Oftast debuterar luftburna allergier när hunden är mellan ett och tre år gammal, berättar Lotta.

Eftersom pollen finns överallt är det en allergi som är svår att förebygga. Lotta har själv träffat på ett antal hundar med problemet.

– Jag brukar rekommendera att man först provar att behandla med tabletter mot allergi om det är en mindre hund och om inte problemen är allt för stora. Man kan också prova att bada hunden med ett klådstillande eller återfuktande medicinskt schampo för att minska den del pollen som hunden tar upp genom huden, säger hon.


I svåra fall brukar veterinären behöva sätta i kortison under pollensäsongen. Den enda förebyggande sättet att komma åt problemet är att inte avla på hundar med pollenallergi.

Utredning tar tid

Om du misstänker att din hund är allergisk bör du ta kontakt med din veterinär. För att ta reda på om det är allergi måste veterinären göra en omfattande utredning av hunden. När det uteslutits att hundens problem inte beror på parasiter, en infektion eller foder kan veterinären göra ett så kallat pricktest eller ta ett särskilt blodprov på hunden. Pricktestet visar vilken typ av pollen eller andra luftburna ämnen hunden är allergisk mot.


– Att säkerställa vilken typ av pollen hunden reagerar på gör att det i vissa svåra fall går att vaccinera mot allergin. I de fallen specialtillverkas ett vaccin som kallas hyposensvaccin för just den hunden, avslutar Lotta


Texten ovan hämtad från Agrias sida.


April 2019

Hallo på er alla kromis älskare.


Finns det något vackrare än Bohuslän om våren? Helt fantastiskt med alla blomster, och träden som knoppas och börja slå ut. Körsbärsträdet här utanför är hänförande.

Men med våren och den nalkandes sommaren så kommer det ochså vissa saker som vi hundägare får vara lite uppmärksamma på så våra fyrfotade vänner inte tar skada.


Nedan har jag inhämtat viktig information och lite "se upp tankar" från Agria.


Glasspinnar som fastnat

Det sista på glassen tillfaller ibland hunden, men tänk på att pinnen är så liten att den kan hamna fel om hunden blir för ivrig. Fastnar delar av den i svalget är den svår att få bort och den kan orsaka bölder och sår under lång tid.

– Vi ser också en ökning av antalet välfärdssjukdomar som till exempel diabetes och ledproblem, så frågan är om man är snäll när man ger efter för den bedjande blicken? Dessutom är choklad, speciellt mörk, giftig för hunden, säger veterinär Lena Bjurström.


Fiskekrok i munnen

Det händer att hundar får fiskekroken i munnen eller kinden och det är stressande och knepigt att få loss den på ett bra sätt.

– Försöker du dra ut kroken igen orsakar hullingarna stor skada. Även om det tar emot är det bästa att trycka kroken genom huden och klippa av den när den gått igenom. Ta det varligt och var beredd på att även den snällaste hund kan få panik.


Gifter

Nya miljöer måste utforskas och ägarna vet inte alltid var och vilka gifter hunden kan komma åt: råttgift, bekämpningsmedel och alger är några som är farliga för hunden. Men även vissa paddor kan förgifta. Och kommer hunden åt glykol är det fara och färde eftersom de flesta hundar gillar den söta smaken.

- Kontakta alltid veterinär om hunden har förgiftningssymtom. Be hundens veterinär att skriva ut kortison mot ormbett om du firar semestern på något otillgängligt ställe som till exempel en skärgårdsö, råder Lena Bjurström.


Värmeslag

Ha alltid med friskt vatten till hunden när du åker bil och lämna aldrig hunden i bilen. Att lämna ett fönster öppet är långt ifrån tillräckligt. Värmeslag kan leda till döden.

– Med en utetemperatur på 20-22 grader tar det inte lång stund innan värmen i bilen har stigit till 85 grader, förklarar Lena Bjurström.


Fukteksem

Sår och insektsbett kan utvecklas till fukteksem, speciellt om de kliar.

– Gå igenom hunden dagligen, ta bort fästingar och håll hudförändringar under uppsikt, råder Lena Bjurström.


Fluglarver

Flugor drar sig till sår och avföring. Håll koll på din hund nu under den varmare årstiden, framför allt om den haft diarré eller sårskador. Flugorna lägger ägg, vilka ut-vecklas till larver som äter sig inåt i hunden.


Flytväst

Visst, de flesta hundar kan simma – men inte hur länge som helst. Och hur många hundar kan klättra upp för en badstege? Alltför få tänker på hur de ska få upp sin hund om den trillar i från båten.

Det finns också en risk att hunden får panik och sjunker eller att den skadas på vägen ner i vattnet. Flytvästar för hundar har ett handtag på ryggen och gör det enklare att lyfta upp hunden igen.

Uppgifterna ovan baseras på erfarenhet och daglig kontakt med svenska veterinärkliniker.

Informationen ovan är hämtad från Försäkringsbolaget Agria.


Ha nu en skön sommar med din hund/ar


Anders

Mars 2019


Hej

Nu har våren kommit till Hälleviksstrand och ön Orust börjar visa upp sin rätta sida.

Vintrarna här ute i havsbandet är rätt blåsiga och om man säger fuktiga.

Men nu så har vårvärmen börjat knuffa undan den bistra kyliga luften. Själv ska jag idag ut och sätta upp stängsel så våra hunda får än större plats för lek och bus. Vi utvidgar nu den lilla hundgården  på baksidan av huset så den blir väl nu ca 300  kvm. Den används mest på morgon och kväll. Den stora hundgården/trädgården är på mer än 1000 kvm. En härlig plats med träd och buskar för mycket jage och bus.

För just det tycker jag många hundar inte får tillräckligt av, just lek och bus i det fria.

Att få strosa runt och nyfiket lukta och finna grenar att tugga på och som våra gör smyga sig på varandra och bjuda in till jage. Härligt att stå och titta på när  fyra fem hundar sätter fart och bara stannar för att hämta andan.


Som kennel människa får man ofta de frågorna från valpköpare,  när kan man släppa ut hunden och när kan man gå på promenad med hunden.


Hr du en inhängnad tomt så släpp valpen där , sätt dig med en kopp kaffe  bredvid och håll koll. Valpen kommer först inte vilja släppa dig, men snart tar nyfikenheten övr och den börjar med kavatt hållning på svansen utforska  omgivningen.


Mer  behöver valpen inte, den ska inte motioneras alls. Man  brukar säga att före tolv månaders ålder så behöver du inte ens tänka ordet motion när det gäller din valp. 

Att en valp inte ska motioneras innebär inte att den inte får röra på sig. Tvärtom så menar jag att valpens skelett och leder till och med mår bra av att valpen rör på sig.

Men när det gäller en valp så handlar det mer om längre rastrundor eller vanliga promenader. Men man behöver inte tänka på att hunden ska motioneras. Förutom rastrundor kan valpen mycket väl följa med ut i skogen för en promenad. Det är bra även för valpen. Om du ska gå hem till en kompis så kan valpen gå med och så vidare.


Jag fick i söndags frågan från en intresserad valpköpare , kan man släppa den här rasen i skogen? Bra fråga, det finns klara regler för vilken period man får ha en lös hund i skog och mark, men först till själva frågan, Kromfohrländer har väldigt lite jakt i sig, men det är en hund. Och med det vill jag säga att det går inte att lita på kompisen i alla lägen, det är du som hundägare som har ansvaret hela tiden.

Men det är också du som formar din hund. Gå valpkurser och fortsättningskurser så får du en fin kompis som älskar att ara ute med dig.


Så här står det i Naturvårdsverkets regler:


Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Syftet är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar när de får sina ungar. Foto: Pixabay

Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen, förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda.

Lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.


  Full kontroll även annan tid

  Även annan tid på året måste hunden hållas under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilt. Det innebär att hunden får vara lös inom synhåll, förutsatt att du kan stoppa den eller kalla in den om den stöter på ett vilt djur. Om du inte kan det ska hunden gå i koppel eller i lina. En lösspringande hund i naturen får kopplas av en jakträttshavare. Det är ofta markägaren eller någon som företräder henne eller honom.

  Om hunden inte går att fånga riskerar den att bli skjuten. En hundägare har ett strikt ansvar att hunden inte orsaker ”skador eller avsevärd olägenheter”. Det gäller inte bara vilt utan även till exempel betande tamdjur. Även en hund som inte biter djuren, utan bara jagar dem i en hage, är ett exempel på en skada eller olägenhet.

  I ett område där renskötsel bedrivs ska hundar, som inte används i renskötseln, kopplas. Detta gäller också när renar flyttas. Denna regel finns i rennäringslagen. Här finns ett koppeltvång (”hållas i band”).
  Februari 2019


  Hej alla kromis vänner.  Då skall jag skriva några rader både om vår Kromis värld och lite annat som kanske kan intressera.  Först vad härligt att våren äntligen är här och med den får våra golv en härlig lerinpackning, sådant skall ju vara bra för hyn, så det måste vara bra för golven också :-)

  Undrar du vad jag skriver om? jo våra hundar går ju fritt ut och in nu när det börjar bli varmt ute och de torkar sig ju inte om tassarna, hur mycket än husse tjatar.

  Men vi får motion, minst två gånger per dag får vi tvätta golven. Belöningen är lyckliga hundar som fullständigt faller ihop i soffan på kvällen.


  Vi har fått många frågor om kombinationen slätthårig och strävhårig, om det är mycket som skiljer dem åt i temperament med mera.   Svår fråga att svara på då slåtthåriga inte är så vanliga. Men då jag arbetat mycket med hundar genom åren i olika miljöer och raser så tror jag inte det är så stor skilnad mellan två pälskvaliter inom samma ras. Det är du som hundägare som tillsammans med hunden skapar en sund och lycklig individ. Möjligt kanske den slätthåriga ärnågot mildare. Finns kanske de som vet mer? skriv till mig så tar jag upp detta här senare.


  Till en liten känsligare fråga som tydligen och lite överraskande förekommerg.

  Det förekommer tydligen en rekommendation om att bara använda de finaste och bästa hanarna till max tre (3) parningar. Jag har fått denna  fråga från valpköpare om hur jag ställer mig i detta och först blev jag som sagt väldigt överraskad över frågan, men efter en tids tänkande kommer här nu mitt svar.


  Alla kennlar i Sverige SKALL följa SKK´s avelsregeler, vi börjar där innan vi fortsätter. Svenska kennelklubben  samarbetar och utvecklar dessa regler med nationella klubbar runt om i världen. SKK kan sin sak.


  Det viktigaste i aveln för en kennel är att se till att inte inavel förekommer, där har SKK utvecklat ett fantastiskt bra hjälpmedel på sin sida:  

  https://hundar.skk.se/avelsdata/Initial.aspx


  Regeln är att inavelskoefficienten i den enskilda parningen får vara max 6,25% och allra helst under 2,5%. Detta måste alla kennlar följa. Där har vi alltså lagt grunden till en frisk avel. 


  I övrigt är tycker jag som så att alla vi som har hunduppfödning som hobby eller som några få, som sin huvudsysselsättning, strävar efter att få en så frisk och rastypisk ras som möjligt. Att då inte kunna använda de bästa hanhundarna vore en katastrof för rasens utveckling.


  Låt mig ta ett exempel. Utställningarna har som syfte att ta fram de bästa tikarna och de bästa hanhundarna. Visst tävlar vi om rosetter mm. Men det viktiga är att ta fram de bästa representanterna för rasen, om då de tre bästa hanarna är förbrukade för avel efter bara tre parningar betyder det att hanar som ligger  längre ned på listan, alltså inte lika fina och rastypiska får parningar istället, bra för rasen? knappast.


  Mitt egen tanke är att kennlarna borde se till så att rasen får in nytt blod i Sverige istället. Det är så mycket viktigare än att sätta upp trångsynta regler. Faktiskt så har ju SKK redan tänkt på detta med inavel som jag nämnde tidigare.


  Till dig som köpare kan jag bara råda att se till att kenneln du köper från oavsett ras följer Svenska Kennel Klubbens regler

  https://www.skk.se/globalassets/dokument/om-skk/grundregler-for-skk-s7.pdf


  Med stor respekt för att här råder olka uppfattningar,  men det är bra med olika tankar och funderingar , detta för debatten om avel och regelverk vidare.


  Men oavsett detta så är Kromfohländer en fantastisk ras som jag sedan tre år fått arbeta och leka och umgås med.

  Tack för order


  Anders Vidlund

  Copyright @ All rights reserved

  Kennel Nalgards

   

  Familjekennel belägen på Västkusten.

  Vi bedriver kenneln i en familje miljö vilket betyder att våra hundar lever och sover hos oss. Vi är väldigt måna om att våra valpar kommer till rätt hem och vi följer strikt SKK´s regler för parning, uppfödning och försäljning. Se gärna SKK´s länk ovan genom att trycka på SKK märket självklart. Eller gå

  in på:  https://www.skk.se/sjalvklart

  Kontaktuppgifter

   

  Kennel Nalgards

  Lena o Anders Vidlund

  Röd 140, 474 94 Hälleviksstrand

  Mobil till Lena  (046)  0706 97 57 09 

  Mobil till Anders (046) 0707 68 12 67

  info@kromfohrlander.nu

  www.kromfohrlander.nu